HJERNESKADE: – Nikotin påvirker den umodne hjerne langt mer enn vi har trodd og fryktet, sier professor i lungemedisin Jørgen Vestbo. Foto: Colourbox

Foto:

Dansk rapport: Unges nikotinforbruk kan gi varige hjerneskader

Nikotin påvirker barn og unges hjerner langt mer enn hva man trodde tidligere, ifølge en rapport fra et dansk råd som formidler helseforebyggende kunnskap.

Publisert

– Vi har i mange år gått og sagt at nikotin ikke er et stort problem, og det er det nok heller ikke hos voksne. Men hos barn og unge er det et problem. Det påvirker den umodne hjerne langt mer enn vi har trodd og fryktet, sier professor i lungemedisin Jørgen Vestbo.

Han er leder for arbeidsgruppen i Vidensråd for Forebyggelse, som står bak rapporten.

– Man får skapt en hjerne som er bygd for å være avhengig, ikke bare av nikotin. Det kan også være av alkohol og stoffer. Man får rett og slett skapt de hjernebaner som fremmer avhengighet senere i livet, legger han til.

Les også: FHI: E-sigaretter kan gi helseskadelige effekter

Konsentrasjonsvansker

En annen konsekvens av unges nikotinforbruk er ifølge professoren at nikotinforbruk hos barn og unge kan gi konsentrasjonsvansker og økt risiko for å utvikle angst og depresjon.

De siste årene har andelen unge som røyker sigaretter, falt, mens det til gjengjeld er flere som bruker alternative nikotinprodukter som e-sigaretter, snus eller nikotinposer.

I Danmark bruker hver tredje person mellom 15 og 29 år minst ett nikotinprodukt hver dag eller av og til 14 prosent bruker utelukkende andre nikotinprodukter enn sigaretter, spesielt snus og nikotinposer.

Mange unge nordmenn snuser

I Norge sier 21 prosent av unge i alderen mellom 16 og 24 år at de bruker snus daglig. I tillegg sier 6 prosent at de bruker snus av og til, ifølge statistikk fra 2021.

Vidensråd for Forebyggelse mener at det bør iverksettes flere tiltak for å få ned forbruket og tar blant annet til orde for nøytrale pakninger på alle nikotinprodukter.

Rådet etterlyser også et forbud mot smaksvarianter slik at man ikke kan kjøpe nikotinposer med for eksempel smak av frukt eller cola.

Aktuelt: Studie: Atrieflimmer uten symptomer er årsak til mange hjerneslag med ukjent årsak

Powered by Labrador CMS