Avdekker svikt i slagbehandlingen

Landsomfattende tilsyn har avdekket svikt ved flere sykehus som behandler hjerneslag hos eldre. Fem av 22 sykehus har brutt lov eller forskrift.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Fakta

Avvik er mangel på oppfyllelse av krav gitt i eller i medhold av lov eller forskrift.Merknad er forhold som ikke er i strid med krav fastsatt i eller i medhold av lov eller forskrift, men der tilsynsmyndigheten finner grunn til å påpeke mulighet for forbedring.Disse har fått avvik:- Sykehuset i Voss- Sykehuset Østfold Moss- Sykehuset Innlandet Elverum- Molde sjukehus- Sykehuset Sørlandet ArendalDisse har fått merknad:- St. Olavs Hospital- Helse Finnmark Kirkenes- Sykehuset Namsos- St. Olavs hospital Orkdal sjukehus- Akershus universitetssykehus- Universitetssykehuset Nord-Norge Tromsø- Sykehuset Levanger- Kristiansund sykehusIngen avvik eller merknad:- Sykehuset Innlandet Lillehammer- Sørlandet sykehus Kristiansand- Sørlandet sykehus Flekkefjord- Sykehuset Telemark- Sykehuset i Vestfold Tønsberg- Nordlandssykehuset Bodø- Haraldsplass diakonale sykehus, Bergen- Nordfjord sjukehus- Førde sentralsjukehus

Tilsyn med behandling av eldre pasienter over 80 år med hjerneslag er ett av flere tilsynsområder blant tjenester til eldre som Helsetilsynet har satset på i perioden 2009-2012.
Inntil 4. desember hadde Statens helsetilsyn offentliggjort 22 tilsynsrapporter. Det er planlagt å gjennomføre i alt 30 tilsyn i år.
Av 22 sykehus har fem fått avvik, det vil si at sykehusene har brutt lov eller forskrift. Åtte sykehus har fått én eller to merknader - påpeking av forbedringsområder. Ni sykehus fikk verken avvik eller merknad.
Underbemannet
Ved flere av sykehusene påpekes det at bemanningen ikke er i tråd med anbefalingen i nasjonale retningslinjer for slagbehandling og rehabilitering.
Ved Sykehuset Innlandet Elverum er bemanningen på 5,15 årsverk for i alt fire senger, mens anbefalingen er på 1,5-2 årsverk per seng. Sykehuset har heller ikke overlegedekning i henhold til anbefalinger. Helsetilsynet skriver at sykehuset ikke har god nok styring av behandling av eldre slagpasienter til å forsikre seg om at behandlingen er faglig forsvarlig. Pasienter kan «bli utskrevet uten å ha blitt tilsett av en overlege».
Ved Sykehuset i Molde mener Helsetilsynet det er risiko for at slagpasientene ikke alltid får forsvarlig helsehjelp, blant annet ved at det er marginal bemanning på slagenheten i helgene. De to sykehusene har begge fått avvik.
Blant andre Ahus har fått merknad for en sårbar pleie- og omsorgsbemanning, og sykepleierbemanningen er ikke i henhold til veiledende minimumsbemanning, ifølge Helsetilsynet.
Manglende mobilisering
Ved flere sykehus blir det påpekt manglende mobilisering av pasienten, som kan innebære fare for svikt i behandlingen.
Flere av sykehusene har fått merknader på for dårlig tilgang til logoped, i enkelte perioder ikke tilbud i det hele tatt. Andre har ikke fast ansatt lege.
På Voss er internopplæringen for dårlig, det samme gjelder mobilisering av pasienter. I rapporten står det at sykehuset, etter at tilsynet var gjennomført, hadde gitt tilbud om internundervisning om rutiner 12. januar fra klokken 19.30-20.00.
Sørlandet sykehus Arendal sikrer ikke at eldre slagpasienter med språk- og talevansker blir forsvarlig utredet og fulgt opp. Ledelsen i virksomheten er kjent med at det er nødvendig å foreta en opprydding og forbedring av kvalitetssystemet. Dette gjelder også prosedyrer og retningslinjer for behandling av pasienter med hjerneslag.
Sykehuset Østfold Moss hadde ikke forsvarlig tidlig rehabilitering. Siden september har imidlertid alle slagpasienter blitt innlagt ved sykehuset i Fredrikstad. Denne prosessen var i gang da tilsynet ble varslet. Blant annet skjedde ikke tidlig mobilisering rutinemessig, og sykepleierne fikk ikke systematisk opplæring i slagbehandling.
Alle tre sykehusene fikk avvik.
Merknad
Åtte sykehus har fått merknad. Nordfjord sjukehus, Førde sentralsjukehus Haraldsplass diakonale sykehus i Bergen har ikke fått merknad eller avvik. Likevel heter det i rapporten at slagenheten ved Nordfjord sjukehus og Førde sentralsjukehus ikke oppfyller nasjonale retningslinjer fullt ut. Ved Haraldsplass diakonale sykehus i Bergen er det «sårbare sider ved slagbehandling», ventetid i mottak for pasienter som ikke skal ha trombolyse og korridorpasienter.
Assisterende fylkeslege Jo Kåre Herfjor i Hordaland sier til Dagens Medisin at det nok kan være variasjoner mellom regionene når det gjelder hvor ofte merknad benyttes.
Totalrapport ikke klar
Samlerapporten for Helse Midt viser til at bemanningen ikke alltid er i samsvar med anbefalingene og at tverrfagligheten ikke er like godt organisert alle steder. Dette gjelder særlig pasienter som ikke behandles ved slagenhet.
I en samlerapport for Helse Vest påpekes det at behandlingstilbudet er sårbart til eldre med hjerneslag som ikke er aktuelle for trombolyse - og at det ikke er samme fokus på rask utreding og iverksettelse av behandling til andre pasienter som av ulike grunner ikke kan få trombolyse. Med sårbart vises til organisering av tilbudet og tilgang til eller fravær av personale med særlig kunnskap om overvåking, tidlig mobilisering og tverrfaglig rehabilitering.
Det foreligger foreløpig ingen samlerapport for Helse Nord og Helse Sør-Øst. Statens helsetilsyn vil også komme med en totalrapport.

Ser positivt på tilsyn
Sykehusene som har fått avvik, ser positivt på tilsyn med behandlingen. 
ELVERUM: Assisterende divisjonsdirektør Håvard Kydland ved Sykehuset Innlandet Elverum-Hamar sier til Dagens Medisin at det har vært stor vilje til forbedringsarbeid.
- Vi benyttet avviket på Elverum til å forbedre behandlingen både her og på Hamar. Det har vært et nyttig tilsyn, som har medført at vi har jobbet frem en felles struktur og laget et utgangspunkt for bedre resultatdokumentasjon. Nå har vi et fast opplegg for å sjekke i journaler om det er avvik i behandlinga av slag, som for eksempel om det er gjort mobilisering første dag eller om det er sendt epikrise med tilstrekkelig innhold. Dette er kontroller vi gjør med jevne mellomrom.
Når det gjelder bemanning, mener Kydland at anbefalt bemanning er mindre vesentlig så lenge de fyller kravene for god akuttbehandling. - For eksempel klarer vi ikke å ha fysioterapitilbud i helgene. Men vi har laget avbøtende tiltak for å sikre tilstrekkelig kvalitet med kompetanseoverføring til pleiepersonellet.
MOLDE: Klinikksjef Anne Marie Andersson ved Molde sjukehus opplever tilsyn som positivt.
- Vi synes dette er veldig nyttig, og vi har nå fått gode rutiner på dokumentasjon. Fagnettverket for hjerneslag i Helse Midt-Norge har gjennomgått alle tilsynsrapportene for å sikre like god behandling ved alle sykehus. Dette er også verdifullt med tanke på å lære av hverandre, kommenterer Andersson.
VOSS: Direktør Rolf Abrahamsen ved Voss sjukehus forteller at sykehuset er i ferd med å lukke avviket. - Vi har sykepleiere faktisk i dag som er på besøk på Kongsvinger sykehus. Målet vårt er å opprette egen slagenhet i løpet av neste år, sier Abrahamsen
Han legger til at det pågikk sammenslåing og ombygging av sengeposten da tilsynet ble gjennomført og at sykehuset i OECD-rapporten hadde høyeste overlevelse ved slag i Norge.
ARENDAL: Klinikksjef Nina Hope Iversen ved medisinsk klinikk, Sykehuset Sørlandet, forteller at rutinene ved sykehuset i Arendal nå er endret.
- Tidligere er det logoped som har kartlagt og fulgt opp pasienter med språk og talevansker, mens vi nå følger samme rutine som i Kristiansand, der pleiepersonalet er ansvarlige for dette. Vi er i gang med opplæring av sykepleierne, og vi regner med å lukke avviket innen fristen, sier Hope Iversen, som legger til: - Vi ser veldig positivt på tilsyn, og det er greit at noen gjennomgår virksomheten og gir tilbakemelding.
MOSS: Direktør for kommunikasjon og samhandling, Anne Grethe Erlandsen ved Sykehuset Østfold, opplyser at sykehuset var i ferd med omorganisering av slagbehandling da tilsynet ble varslet. Helseforetaket var i gang med å avvikle akutt slagbehandling ved Moss sykehus, og fra september er alle pasienter med mistanke om akutt hjerneslag blitt innlagt ved sykehuset i Fredrikstad.
Dagens Medisin 21/2011

Powered by Labrador CMS