KRITISK: Professor i sexologi, Esben Esther Pirelli Benestad. Foto: Gro Austenå Berg

Esben Esther Pirelli Benestad tapte ankesak mot staten: – Skuffet

Esben Esther Pirelli Benestad var ikke enig i at hens legeautorisasjon skulle begrenses. Anken endte med tap. Ifølge advokaten er Benestad skuffet.

Publisert Sist oppdatert

Esben Esther Pirelli Benestad var ikke enig i at hens legeautorisasjon skulle begrenses. Anken endte med tap. Ifølge advokaten er Benestad skuffet.

– Retten kommer til at helsepersonellnemndas vedtak om at Benestads autorisasjonsbegrensning er gyldig, og Staten ved Statens helsepersonellnemnd frifinnes, heter det i dommen gjengitt av NRK.

Benestad ble fratatt autorisasjonen i fjor, med begrunnelse i «vesentlig mangel på faglig innsikt», «uforsvarlig virksomhet» og «vesentlige pliktbrudd».

Statens helsepersonellnemnd vedtok i juni at full tilbakekalling var en for streng reaksjon. I et oppfølgingsvedtak setter Helsetilsynet en rekke betingelser. Benestad må bevise kompetanseheving innen blant annet journalføring, utredning av pasienter og rekvirering av vanedannende legemidler.

– Skuffet

– Vi mener begrensningen i autorisasjonen går for langt, og er skuffet over ikke få medhold, skriver Benestads advokat Tor Sverre Fuglstein til NTB.

Han sier de er uenige i rettens vurdering av at Benestads journaler er mangelfulle og rotete, men at det er erkjent at de kunne vært bedre.

– Altfor stort inngrep

Benestad har i 37 år tatt imot klienter som har henvendt seg om kjønnsinkongruens. Vedtaket til tilsynsmyndighetene betyr at Benestad ikke lenger kan skrive ut hormoner til kjønnsbekreftende behandling.

– Etter vår mening er det likevel et altfor stort inngrep overfor Benestad og hens pasienter, når autorisasjon begrenses. For eksempel kunne man pålagt kurs i journalføring og gjort etterfølgende kontroll på at journalføringen er bedret, skriver Fuglstein til NTB.

Advokaten forteller videre at de savner at tingretten reflekterer over hvor viktig Benestads tilbud har vært for transpersoner i Norge.

– Jeg har fulgt nasjonale og internasjonale føringer i alt jeg har gjort, har Benestad tidligere uttalt.

Powered by Labrador CMS