HAR POSTER PÅ ASCO: OUS-forsker Milada Cvancarova hadde ikke mulighet til selv å presentere studien hun er førsteforfatter for. Bildet er tatt under fjorårets ASCO-konferanse i Chicago. Foto:

Fant høyere kreftforekomst hos IBD-pasienter

Sammenlignet med normalbefolkningen har pasienter med inflammatorisk tarmsykdom (IBD) høyere forekomst av kreft, viser norsk studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

 CHICAGO/ASCO 2015: Forskningen til Milada Cvancarova, forsker ved Oslo universitetssykehus og kolleger ved Sykehuset Innlandet presenteres på ASCO i form av en poster mandag.
– Unik studie
Studien er basert på data fra IBSEN-studien der pasienter med inflammatorisk tarmsykdom (IBD), alle fra et større område sør og øst i Norge er blitt fulgt opp i en periode på 20 år. Alle pasientene ble fulgt opp med jevne mellomrom.
–I vårt prosjekt som nå presenteres på ASCO så vi på forekomst av kreft hos IBD-pasinter med Chrons sykdom og Ulcerøs kolitt, og sammenlignet dem med normal-populasjonen.
50 prosent høyere forekomst
– Vi matchet på alder og kjønn med 25 individer fra normal populasjon. Dette gjør studien vår ganske unik, det er ikke mange pasient-kohorter som er helt populasjonsbaserte - og det er bare i Skandinavia man har tilgang til å ta ut kontroller fra normal-populasjonen, forteller Cvancarova, som selv ikke er tilstede på konferansen i år.
–Vi fant at IBD-pasienter hadde 50 prosent høyere forekomst av kreft enn normalpopulasjonen. Den forskjellen var det samme for begge kjønn.
Forskerne undersøkte nærmere for CRC-spesifikk kreft, kolorektalkreft, og der fant de høyere risiko kun hos menn - ikke hos kvinner.
– Relativt små tall
– Vi må også huske på at det er relativt små tall vi regnet på, fordi totalt sett var det 117 krefttilfeller i vår kohort.
– Jeg vil også påpeke at vi så på forekomst av kreft, det vil si at pasientene ikke måtte dø av denne kreften, sier hun.

Powered by Labrador CMS