BRA: Onkologiprofessor Erik Wist sier brystkreftmiljøet har fulgt nøye med på studien som ble lagt fram lørdag. Foto: Anne Grete Storvik

Applauderer brystkreft-resultater

– Fine data,  sier onkologiprofessor Erik Wist om de endelige resultatene fra PALOMA 3-studien på brystkreftbehandling.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO/ASCO 2015: Det var store forventninger til resultatene av fase 3-studien Paloma 3, som viser at pasienter som tar legemidlet palbociclib i kombinasjon med fulvestrant, får forlenget progresjonsfri overlevelse - sammenlignet med pasienter som fikk fulvestrant og placebo.

- Har fulgt nøye med
Resultatene har blitt antydet tidligere, men lørdag formiddag ble de i sin helhet presentert for de mange  journalistene på ASCO. 
Målet med studien var å forsinke utviklingen av brystkreft hos tidligere behandlede pasienter som er i en fremskreden fase av sykdommen.
Lørdag kunne forfatterne av studien fortelle at den progresjonsfrie overlevelsen ble mer enn doblet for pasientene.
Professor i onkologi ved Oslo universitetssykehus, Erik Wist, er til stede på ASCO i år, og sier resultatene representerer «fine data»:
– I brystkreftmiljøet har vi fulgt nøye med på hva CDK-inhibitorer kan gi i kombinasjon med endokrin behandling. Palbociclib er en slik og var den første som viste imponerende resultater i kombinasjon med en aromatasehemmer, sier Wist.
– Fulvestrant er et antiøstrogen som i begynnelsen var underdosert, men etter at dosen ble doblet har den klatret på rangstigen av endokrine midler og utfordrer aromatasehemmerne i behandlingen av metastatisk østrogenreseptor positiv brystkreft.
Applaus
– Når man nå kombinerer fulvestrant og palbociclib, er dette meget interessant. Resultatene viser at tiden før man må introduserere cytostatisk behandling kan forlenges. Et halvt år er betydelig.
 – Det applauderes av oss behandlere, men kanskje enda mer av pasientene, sier Wist.
Stanset studie
I april stanset produsenten Pfizer forsøket med palbociclib (Ibrance) fordi nye data viste at målet med studien var oppnådd.
Legemidlet er ikke EMA-godkjent.

Erik Wist oppgir ingen interessekonflikter knyttet til denne studien.
Dagens Medisin dekker konferansen fra Chicago.

Powered by Labrador CMS