POSITIV: Professor Steinar Aamdal sier han er veldig positiv til at enda et medikament som kan brukes til pasienter med spredning fra avansert melanom, blir godkjent. (Bildet er tatt under ASCO i 2014.) Foto: Anne Grete Storvik

Positiv anbefaling av kreftmedisin mot hudkreft

EMA kan gi grønt lys for ny behandling.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

De europeiske legemiddelmyndighetene (EMA) har gitt en såkalt positiv anbefaling om at legemidlet pembrolizumab godkjennes som behandling mot inoperabel eller metastaserende malignt melanom.
PD-1-hemmerne viktige
Mer enn 40 abstracts er akseptert for pembrolizumab på årets ASCO-kongress i Chicago.
Professor Steinar Aamdal ved Forskningsenheten, Oslo universitetssykehus, som også deltar på ASCO i år, sier han er veldig positiv til at enda et medikament som kan brukes til pasienter med spredning fra avansert melanom, blir godkjent.
–  Klinikerne er enige i at PD-1 hemmere, som er immunbehandling, er viktige innen melanom behandling.
– Dette er en annen type medikament som virker på et annet sted i immunapparatet. Med erfaring fra godkjenningsprosessen av ipilimumab, er klinikerne svært bekymret over hvor lang tid det kommer til å ta før at norske pasienter kan få anvende medikamentet. Kreftpasienter kan nemlig ikke vente, uttaler han.
Antistoff
Pemborolizumab (Keytruda) er et antistoff som angriper proteinet PD-1. Dette binder seg til reseptorer på overflaten av kreftceller, og forhindrer at immunsystemet går til angrep på kreftcellene.
Dette er første steg mot en europeisk godkjenning av pembrolizumab, som er anbefalt på bakgrunn av resultater fra en ferdig studie, og to pågående studier – som sammenligner effekten av legemidlet med henholdsvis cellegiftbehandling og ipilimumab (Yervoy), skriver Dagens Pharma.
EU-kommisjonen for sentral markedsføringstillatelse skal nå behandle EMAs anbefaling.
Steinar Aamdal har vært sentral i utviklingen av legemidler mot hudkreft i Norge.
Dagens Medisin er i Chicago og rapporterer fra kongressen, som starter fredag.

Powered by Labrador CMS