Kronisk leukemi: Hopper over medisindose

Nær én av fem pasienter med kronisk myelogen leukemi oppgir at de ikke har tatt medisinen som forskrevet minst én gang i måneden. – Har betydning, sier norsk professor.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

NÅR IKKE MÅLET: – Det at de ikke tar medikamentet som forskrevet, kan føre til at vi ikke nå behandlingsmålene, sier Geir Tjønnfjord, UiO-professor og avdelingsleder ved Oslo universitetssykehus. Foto: OUS

CHICAGO/ASCO: Det er amerikanske forskere, med førsteforfatter Joanne S. Buzaglo, som har funnet dette i en studie som ble presentert på postersesjonen på ASCO.
Pasienter med kronisk myelogen leukemi (KML) er spurt om i hvilken grad de tar medisinen, såkalte tyrosinkinase-hemmere, regelmessig. Tyrosinkinase-hemmere er førstevalget ved behandling av KML.
Utsetter reseptlevering
Nesten hver femte oppga av de glemte minst én dose i løpet av en måned, og 10 prosent sa at de bevisst ikke tok medisindosen som forskrevet. 14 prosent sa de utsatte å få fornyet resepten.
– Har betydning
UiO-professor Geir E. Tjønnfjord, avdelingsleder ved Avdeling for blodsykdommer ved Oslo universitetssykehus, sier at det å ikke ta medisinen som forskrevet har betydning.

– Vi har ganske ambisiøse mål for hva vi mener er god nok behandling, ikke bare  skal pasienten føle seg helt frisk, ikke ha sykdomsfølelse, men også skal vi knapt kunne spore sykdommen ved hjelp av PCR-teknologi. Det at de ikke tar medikamentet som forskrevet, kan føre til at vi ikke nå behandlingsmålene – og at vi velger å bytte behandling og/eller behandlingsstrategi helt unødvendig, sier Tjønnfjord til Dagens Medisin.
Mente var ok
Tre av fire pasienter i studien mente det var helt greit å hoppe over en medisindose i ny og ne, og drøyt en tredel mente det var ok.
På utsagnet «Jeg må ta hver eneste dose, ellers virker ikke medisinen», var nesten halvparten uenig i dette, og 32 prosent av veldig uenig. Mer enn hver fjerde pasient var veldig enig eller enig i påstanden.
Holdning og etterlevelse
Dårligere etterlevelse var, ikke så overraskende, forbundet med holdningen til hvor nødvendig det var å ta medisinen som forskrevet.
Hos dem som mente det var greit å utelate en dose iblant, hadde syv ganger større tilbøyelighet til å rapportere om at de hadde hoppet over en dose.
Det samme gjaldt de som ikke trodde det var nødvendig å ta medisinen helt som forskrevet. Disse hadde fem ganger større sannsynlighet for å ha droppet medisinen minst en gang i måneden.
Over halvparten av deltagerne hadde fått diagnosen for fire år siden, og median alder var 59 år. I alt 393 av 484 pasienter som ble spurt om deltagelse, svarte på spørreundersøkelsen.
Studien er finansiert av Pfizer Oncology.

Powered by Labrador CMS