MARKØR: CRP påvises ved en enkel blodprøve, og forhøyet verdi indikerer inflammasjon/betennelse. Foto: Colourbox

Enkel blodprøve er god prognosemarkør

CRP, ofte kalt hurtigsenkning, viser seg å være en like god prognostisk faktor som flere andre inflammasjonsmarkører hos tarmkreftpasienter med spredning.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

ENKELT :– Det som er spesielt interessant er at CRP er en enkel, lett tilgjengelig og billig test som tas rutinemessig, sier overlege Maria Thomsen ved OUS. Foto: Lisbeth Nilsen

Maria Thomsen, stipendiat og overlege ved Kreftsenteret på Oslo universitetssykehus Ullevål, er førsteforfatter av en nordisk studie som har sett ulike inflammasjonsmarkører og prognose hos pasienter med tykk- og endetarmskreft med spredning.

Hun presenterer posteren mandag.
Enkelt og billig
– Vi fant blant annet at CRP er en like god prognostisk faktor for overlevelse som de andre markørene for systemisk inflammasjon. Det som er spesielt interessant er at CRP er en enkel, lett tilgjengelig og billig test som tas rutinemessig, sier Thomsen til Dagens Medisin.
CRP er ofte kalt hurtigsenkning, og er en markør for inflammasjon/betennelse. Nivået av CRP ble målt ved inklusjon i studien. Forskerne har brukt modifisert Glasgow Prognostic Score (CRP og albumin), såkalt avledet nøytrofil lymfocytt ratio, trombocytter og fire ulike nivåer av CRP ved sammenlikning av ulike inflammasjonsmarkører for systemisk respons.
Flere norske bidrag
Maria Thomsen er én av flere norske forskere som legger frem studier på ASCO. Omkring 30-40 forskere med norsk tilknytning har navnet sitt som førsteforfatter eller medforfatter på studier som presenteres på kreftkongressen de kommende dagene.

Thomsen har deltatt på ASCO tidligere, men det er første gang hun presenterer studieresultater.
– Å delta på ASCO er viktig for faglig oppdatering og påfyll – og delta der de store nyhetene presenteres. Det blir spennende å høre mange svært gode foredragsholdere og treffe kolleger som arbeider innen samme felt, sier Thomsen.

Powered by Labrador CMS