KRYOIMMUNTERAPI: Christian Beisland ved Haukeland universitetsssjukehus er hovedutprøver på en studie som har som mål å utvikle ny form for immunterapi mot prostatakreft.  Foto: Silje K. Robinson

KRYOIMMUNTERAPI: Christian Beisland ved Haukeland universitetsssjukehus er hovedutprøver på en studie som har som mål å utvikle ny form for immunterapi mot prostatakreft. 

Foto: Silje K. Robinson

Bergensforskere la frem resultater fra forskning på ny form for immunterapi

Kryoimmunterapi-prosjektet i Bergen har gjennomført en sikkerhetsstudie på behandling av pasienter med prostatakreft.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.


Prosjektet CryoIT - kryoimmunterapistudien - har som mål å utvikle en ny form for immunterapi mot prostatakreft.

Forskningen ble presentert i en såkalt poster-sesjon på ASCO i år.

Medforfatter og hovedutprøver for studien, Christian Beisland, avdelingssjef ved urologisk avdeling ved Haukeland universitetssjukehus, forteller at denne fase 1-studien er en sikkerhetsstudie hvor man ser på om pasientene tåler behandlingen. Disse pasientene var svært syke.

Fryser kreftcellene
– Prostata er kjent som en litt immunologisk kald svulsttype - altså en som ikke viser så stor respons på immunterapi som en del andre, forklarer Beisland.

– Det vi har gjort er å høste celler fra pasienten og deretter stimulert dem i laboratoriet, slik at de kan bli modne dendrittiske celler.

– Når vi så fryser kreftcellene inne i prostata, frigjøres gjenkjennbare kreftantigener. De dendrittiske cellene settes inn i det frosne området i prostata hvor de ødelagte cellene er. De «lærer» dermed hva slags celler de skal gjenkjenne.

Antydet respons på behandlingen
Primærendepunktet i denne fase I-studien er sikkerhet:

– Det betyr at primærmålet er å se om pasientene tåler behandlingen. Vi har behandlet en veldig syk pasientgruppe, men de har tålt behandlingen greit.

– Sekundært har vi sett at noen av pasientene har en antydet respons på sykdommen. Disse dataene er fortsatt på analysestadiet, og vil bli kommunisert når de er klare, sier Beisland til Dagens Medisin.

Liv Cecilie Vestrheim Thomsen er førsteforfatter, og den som presenterte den på ASCO.

Les abstract til studien her

Det er prostatakreft-gruppa ved Klinisk Institutt 2, Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssjukehus som startet cryoimmunterapistudien (CryoIT).

Prosjektet CryoIT har fått støtte fra Forskingsrådet.

Beisland opplyser at han ikke har interessekonflikter relatert til denne studien. For øvrig opplyser han at han har sittet i advisory board for BristolMyersSquibb, og holdt foredrag for Pfizer om nyrekreft, sist i 2019.

Powered by Labrador CMS