Kreftlege: – Vi har ikke tid til å vente

– Vi jobber i små miljø, og vi leger må ut å finne kunnskapen. Vi kan ikke sitte å vente på at ting blir publisert.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO (Dagens Medisin): Kreftlege Steinar Amdaal har deltatt på kreftkongressen ASCO over tjue ganger de siste årene.

Se hele intervjuet med Aamdal i videoen øverst i saken.
På kongressen bruker han mye tid på å overbevise industrien om at Norge er et land det er mulig å gjøre kliniske studier i. Målet er at norske kreftpasienter skal få tilgang til den nyeste medisinene, så raskt som mulig.

 – Her får jeg informasjon om de helt nye tingene som skjer. Her kommer den lenge før den kommer på internett eller i tidsskrifter.
 – Og så ønsker vi kontakt med de store firmaene. Vi ønsker å trekke studier til Norge. Da kan pasienter får behandlingen lenge før, gjerne år, før behandlingen blir godkjent.
Aadal forteller at han må bruke mye tid å å rett og slett fortelle de store industriselskapene om Norge - hvor landet ligger, praktisk talt:

– Med drøyt fem  millioner mennesker er vi jo interessante, men vi er ikke så interessante. Men vi har ett fortrinn, og det er at vi kan lage studier med veldig høy kvalitet.

– Hvor viktig er det andre norske leger tar seg tid til å komme hit til en kongresss som dette, slik ta de får med seg det som skjer, mener du?

– Mange jobber i små miljøer, vi er nødt til å komme oss ut å bygge nettverk, Vi kan ikke sitte å vente til ting skal bli publisert før vi tar en behandling i bruk, sier han.

Steinar Amdaal har i likhet med andre leger, lenge advart mot et todelt helsevesen i Norge. Og der er vi nå, mener han:

– Vi ønsker ikke dette, at noen kan kjøpe seg behandling, og så får andre den ikke.

Dagens Medisin dekker kreftkonferansen ASCO i Chicago. Les alle sakene våre her og meld deg på vårt daglige nyhetsbrev.

Powered by Labrador CMS