STYRKET LAGET: I stedet for å bytte ut helsedirektør Bjørn Guldvog, ble løsningen, ifølge Bent Høie, å sette nye folk inn i Helsedirektoratets ledelse. Foto: DM Arkiv / Anne Grete Storvik

Foto:

Høie ville bytte ut helsedirektør Bjørn Guldvog i starten av pandemien

Tidligere helseminister Bent Høie (H) ville at en annen skulle lede pandemihåndteringen enn helsedirektøren. Han fryktet Bjørn Guldvog ikke var sterk nok.

Publisert

Det kommer fram i Høies nye bok «Uro i koronaens tid».

Bakgrunnen var at Guldvog vegret seg for å sette ned foten når det var uenighet mellom ham og de andre helsetoppene, skriver VG.

– Jeg opplevde at det gikk for sent og at man ikke hadde tilstrekkelig tiltak i dagene opp mot 12. mars. Da lurte jeg på om Bjørn Guldvog var den rette til å lede dette, sier Høie til NRK.

Høie ønsket at departementsråd Bjørn-Inge Larsen skulle ta over roret, men dette skal ifølge Høie ikke ha blitt tatt godt imot av Larsen. Han skal heller ha foreslått å styrke laget rundt Guldvog, og ba om at man hentet inn tidligere direktør ved Folkehelseinstituttet Geir Stene-Larsen og Espen Rostrup Nakstad for å forsterke laget som skulle håndtere pandemien.

Det skal Guldvog ha gitt inntrykk av at han satte pris på. Helsedirektøren selv har ikke lest boka, men sier han «deler vurderingen av at ledelsen i Helsedirektoratet trengte å styrkes».

Fått med deg denne om DMs maktkåring for 2020? «Gullstrupen» seiler opp på maktlisten

Powered by Labrador CMS