Vi trenger løsninger på både kort og lang sikt

Når regjeringen ikke har lagt inn kraftige tiltak for å redde fastlegeordningen, virker det ikke som om den skjønner alvoret. Vi trenger løsninger på både kort og lang sikt. Problemet er at det ikke har kommet løsninger på noen sikt.

Publisert
Bård Hoksrud

Innlegg: Bård Hoksrud, helsepolitisk talsperson i Fremskrittspartiet (Frp)

STATSSEKRETÆR Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) skriver i sitt tilsvar i Dagens Medisin at alle skal ha en fastlege å gå til. Det han glemmer, er konsekvensen av regjeringens handlingslammelse: At 60.000 har mistet fastlegen sin etter at Arbeiderpartiet inntok regjeringskontorene.

Dersom regjeringen kommer med kraftfulle tiltak i neste statsbudsjett, vil vi heie det frem – til tross for at midlene burde ha vært bevilget allerede i inneværende år. Regjeringen har til gode å følge opp egne løfter, så klok av skade tar jeg ordene fra regjeringen med en klype salt.

FORSTÅR IKKE ALVORET? I Krat Bjørkholts svar på mitt innlegg i Dagens Medisin 24. august skryter han om tiltakene regjeringen iverksatte for fastlegeordningen i inneværende års statsbudsjett. De snevre tiltakene reduserte ikke arbeidsbelastningen på fastlegene med mer enn ti minutter i uken, ifølge Legeforeningen. Med den store mangelen på fastleger, og nærmere 200.000 nordmenn uten fastlege, kan man trygt si at fastlegene ikke merker noen form for redusert arbeidstid – snarere tvert imot.

Det virker ikke som om regjeringen skjønner alvoret når den, både ved en ordinær budsjettrunde og i revidert budsjett. ikke har lagt inn noen kraftige tiltak for å redde ordningen.

Med stor mangel på fastleger – og innpå 200.000 nordmenn uten fastlege – merker ikke fastlegene noen form for redusert arbeidstid. De sliter seg ut, og pasientene mister grunnfjellet i helsevesenet mens regjeringen sitter og ser på

PRIVAT BEHANDLING – GRATIS! Statssekretær Krat Bjørkholt kommer også med noen useriøse påstander om Fremskrittspartiets syn på private aktører. Arbeiderpartiet står i føringen på å skape et todelt helsevesen. Det kunne vi se sist for bare noen uker siden, da statsminister Jonas Gahr Støre gikk til privat behandling på Volvat.

I motsetning til Arbeiderpartiet vil Frp at alle skal ha tilgang til behandling hos private – gratis. Derimot ser det ut til at Ap vil at privat behandling skal være forbeholdt dem med tykke lommebøker.

UTNYTT LEDIG KAPASITET! Stadig flere ser seg nødt til å tegne private helseforsikringer, på grunn av lange behandlingskøer.

Løsningen er naturligvis ikke å gjøre det dyrere eller vanskeligere å velge privat. Snarere tvert imot må vi legge til rette for at private aktører gjøres tilgjengelig for alle, gjennom avtaler i helseforetakene. Ved å bruke all ledig kapasitet, er vi med på å redusere helsekøer og avlaster et presset offentlig helsevesen.

Se også: Fastlegekrisen – mer enn én krise

TANKER – OG LØSNINGER. Statssekretæren påpeker at vi må ha to tanker i hodet samtidig. Det har jeg aldri betvilt. Vi trenger løsninger på både kort og lang sikt. Problemet er at regjeringen ikke har kommet med løsninger på noen sikt.

Nok et ekspertutvalg som skal fortelle oss noe vi allerede vet, er ikke annet enn en trenering. Fastlegene sliter seg ut, og pasientene mister grunnfjellet sitt i helsevesenet, mens regjeringen sitter og ser på.

Powered by Labrador CMS