Alle skal ha en fastlege å gå til

Regjeringen jobber intenst for å løse fastlegekrisen. Allerede i statsbudsjettet for 2023 tar vi grep. Vi har også nedsatt et hurtigarbeidende ekspertutvalg som skal foreslå målrettede og effektive tiltak fra 2024 og fremover.

Publisert
Ole Henrik Krat Bjørkhol Foto: Vidar Sandnes/Dagens Medisin

Innlegg: Ole Henrik Krat Bjørkhol (Ap), lege og statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD)

I ET INNLEGG i Dagens Medisin 24. august skriver stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) at ekspertutvalget er nok en trenering fra regjeringen.

Dette er feil.

FRISKE MIDLER. Etter åtte år med manglende satsing på fastlegeordningen under regjeringen Solberg tar vi ansvar for vår felles helsetjeneste – og tar helt nødvendige grep. Vi vil sørge for at det kommer friske midler til fastlegeordningen i statsbudsjettet for 2023, og utsetter ikke nødvendige grep til 2024.

Vi har allerede iverksatt flere tiltak for å gjøre fastlegeordningen mer bærekraftig.

  • Vi har gitt mer penger for få flere leger til å starte og fullføre spesialistutdanning i allmennmedisin,
  • vi har satt av penger for å støtte kommuner som sliter med å bemanne legevakt, og
  • vi jobber med å forenkle fastlegenes arbeidshverdag.

Vi må ha to tanker i hodet samtidig, og prioritere solid finansiering på kort sikt som understøtter strukturelle grep på lang sikt

FASTLEGE FOR ALLE. Fastlegeordningen er grunnplanken i vår felles helsetjeneste, og det er viktig for regjeringen å sørge for at alle innbyggere har denne tryggheten. Dette er avgjørende for å forhindre en forverring av den privatiseringen og todelingen av helsevesenet som de borgerlige fremelsket.

En grunnleggende forskjell på Hoksrud og oss, er at vi er opptatt av at alle innbyggere skal ha helsetjenester av høy kvalitet – uavhengig av størrelsen på lommeboka.

Dette vet vi best gjøres ved å styrke den offentlige helsetjenesten.

INGEN QUICK FIX. Det finnes ingen «quick fix» på en fastlegekrise har utviklet seg over minst ti år. Hoksrud hopper bukk over dette og glemmer åpenbart at vi står overfor en demografisk utvikling som vil gi flere eldre med kronisk sykdom og mangel på helsepersonell. Derfor kan vi ikke tillate oss å være kortsiktig.

Vi må ha to tanker i hodet samtidig, og prioritere solid finansiering på kort sikt som understøtter strukturelle grep på lang sikt.

Den forrige regjeringen tok ikke tilstrekkelig tak i utfordringene. Det skal vi gjøre.

GREP SOM VIRKER. Selv om vi er utålmodige, må vi ta grep som faktisk virker. Vi kan ikke bare fortsette i samme spor og flikke på ordningen.

Ekspertutvalget skal derfor anbefale tiltak og grep innen både finansiering og organisering, slik at unge nyutdannede leger vil bli fastleger, samtidig som vi lemper på arbeidsmengden til dem som allerede er i ordningen slik at de ikke slutter før pensjonsalder.

Regjeringen vil ta stilling til anbefalingene og foreslå nødvendige tiltak overfor Stortinget fra 2024 og fremover. Vi vil ta tydelige grep for å gjøre fastlegeordningen bærekraftig og sikre at alle har en fastlege å gå til.

Powered by Labrador CMS