Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Fysioterapiens fadese

Regelmessig fysisk aktivitet hos unge og gamle forebygger skader og fremmer god helse. Men hvor godt dokumentert er terapien ved å gå til fysioterapeut når det ikke finnes et opplagt behov?

Publisert: 2022-07-07 — 10.04

Tor Atle Rosness

Kronikk: Tor Atle Rosness, lege og seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet

LA DET VÆRE SAGT, fysioterapi kan hjelpe flere som trenger det: for eksempel de med hjerneslag, alvorlige respiratoriske lidelser, trafikkskadde eller personer med kroniske yrkesskader.

Heldigvis finnes det ikke for mange slike pasienter i Norge i dag. Men det betyr at fysioterapeuter med og uten driftstilskudd må finne andre pasientgrupper å sko seg på fordi det er mange av dem om beinet. Dermed blir det «terapeutiske» som fysioterapeuter tilbyr raskt uoversiktlig og ullent.

UOPPLAGTE BEHOV. Som fastlege kan det være fristende å henvise en pasient med for eksempel en kronisk skulderplage til fysioterapeut fordi da har vedkommende om ikke annet forlatt legekontoret med noe mer enn generelle legeråd.

Slike henvisninger fylles ut av leger ofte med viten om at det ikke finnes god nok dokumentasjon for at fysioterapi vil hjelpe i tilstrekkelig grad for ymse tilstander. Og at rollen til fysioterapeuten betyr ofte forsvinnende lite.

Ved å tilby fysioterapi til pasienter som ikke har et uttalt behov for det, gjøres det samtidig en bjørnetjeneste for alle med usunne levevaner og diffuse muskel- og skjelettskader

Det er dog viktig å huske at selv om det ikke finnes nok evidensbasert kunnskap så er ikke det ensbetydende med at noe ikke har effekt, kun at man ikke kan vise til en slik effekt. Fysioterapeuten som hevder at behandling på slike tilstander virker utover placebo sitter derimot igjen med svarteper.

BRØD OG SIRKUS. At behandling hos en fysioterapeut ikke lot seg måle på en effektiv måte skjønte også Regjerningen. Og i begynnelsen av 2017 hvor mer enn 200 000 pasienter hadde før fått gratis fysioterapi for flere diffuse diagnoser ble det satt stopp. Det var naturlig nok ikke populært blant fysioterapeuter.

Året etterpå derimot vedtok Stortinget å fjerne kravet om at pasienter trenger henvisning fra lege for å få stønad til fysioterapi. Angivelig med formål om å sikre pasienter raskere tilgang til diverse tjenester hos fysioterapeuter som har driftsavtaler med kommunen. Men på hvilket faglig grunnlag ble vurderingen tatt?

LES OGSÅ
Bør Frisklivssentralen være lovpålagt?

LITE SELVINNSIKT. Fysioterapeuter har kritisert osteopater og naprapater sin virksomhet på grunn av manglende dokumentasjon men viser lite selvinnsikt når det gjelder effekten av deres egen.

Personer som ikke trener regelmessig ønsker gjerne en snarvei til bedre kondisjon ved å oppsøke eller bli henvist til fysioterapeut på frisklivssentraler, eller få tilbud på sykehjem. Men det finnes lite kunnskap om at slike tilbud gjør personer friskere - helhetlig sett.

Det betyr ikke at tilbudet er dårlig, men at effekten av det er altså vanskelig å måle. De minst aktive vil føle seg bedre om de beveger seg mer – men det er ikke fysioterapeutens fortjeneste, det er dem selv og det statistiske fenomenet «regression to the mean».

GOD FOLKEHELSE. Ved å tilby fysioterapi til pasienter som ikke har et uttalt behov for det, gjøres det samtidig en bjørnetjeneste for alle med usunne levevaner og diffuse muskel- og skjelettskader. Da trenger ikke de å ta grep selv, de kan overlate ansvaret for egen kropp til fysioterapeuten når som helst.

Det er ikke i tråd med god folkehelse. Frisklivssentraler henter sin profitt fra å ta imot ofte marginale pasienter og tilby såkalte reseptbelagte løsninger.

De bør ikke være lovpålagt.

Det er fordi god folkehelse handler først og fremst om å forebygge sykdom – ikke behandle i etterkant. Fysioterapeuten kommer således for sent inn i møte med pasienten og etter skaden har allerede skjedd.

Fysioterapeuter bør legge om måten de opererer på og bruke kunnskapen sin på å forebygge sykdom i større grad hos de som trenger det og ikke vente til noen trenger behandling og så overkompensere med lovord som kunne kommet fra en overivrig personlig trener.

Dagens situasjon er en fadese for fysioterapeuter.

 

Tilleggsinformasjon: Artikkelforfatteren oppgir ingen interessekonflikter, men presiserer at meningene i artikkelen er hans egne, og ikke et uttrykk for arbeidsgivers synspunkter.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Vegard Larsson 08.07.2022 09.58.26

  Kiropraktor

  Rosness snakker om dårlig selvinnsikt, men skriver samtidig at "Ved å tilby fysioterapi til pasienter som ikke har et uttalt behov for det, gjøres det samtidig en bjørnetjeneste for alle med usunne levevaner og diffuse muskel- og skjelettskader". Det er vel ikke noen hemmelighet at mange fastleger ikke har veldig stor interesse eller kunnskap i MSK feltet. "Diffuse muskel- og skjelettsmerter" for en fastlege kan fort være enkelt, klart og tydelig for en helt alminnelig fysio. Et enkelt råd om å "være mere aktiv og spise sunnere" slengt fra en stressa fastlege er kanskje ikke det som er mest effektivt? Føler en dårlig skjult ovenifra-og-ned holdning gjennomsyrer hele artikkelen, sammen med et fravær av kunnskap om hva som faktisk foregår på kontoret til norske fysioterapeuter.

 • Vegard Larsson 08.07.2022 09.59.25

  Kiropraktor

  "God folkehelse handler først og fremst om å forebygge sykdom – ikke behandle i etterkant. Fysioterapeuten kommer således for sent inn i møte med pasienten og etter skaden har allerede skjedd." Med den tankegangen kan vi vel halvvere legestanden også, for om du ikke har tilgang til leger så vil man ta bedre valg som igjen gjør at man ikke blir syk i utangspunktet? På sikt vil evolusjonen også gå sin gang og luke ut de farligste sykdommene og levesettene som igjen vil resultere i bedre folkehelse! ...Så får vi løst fastlegekrisen på samme tid.

 • Odd arne Daljord 08.07.2022 09.11.02

  Lege

  Du har rett i mye her, men mange skader krever oppfølgning ellers kan det gå riktig galt. Det er det mange dessverre også på store sykehus som ikke skjønner det kan koste dyrt. Kunnskapsnivået er heller ikke alltid bra , heller ikke på store sykehus. Et minst like stort problem som manglende effekt av fysioterapi ved mange tilfeller er det store misbruket av ultralyd og mr undersøkelser. Idag brukes eller misbrukes disse av omtrent alle fys.ter. Men også av fastleger og dessverre av de som kaller seg spesialister, hva nå enn det er. Dette koster samfunnet betydelige tap i mange milliarder klassen hvert år, bortkastet. Rart ikke dette tas opp samtidig. Medisinsk utdanning i Norge nå er så dårlig at det nærmest kan sammenlignes med en elektriker som begynner å jobbe med et teorikurs. Hadde medisin vært matematikk hadde de fleste strøket. De gjemmer seg bak at medisin ikke er en eksakt vitenskap. Da kan man omtrent hevde hva man vil. Mange blir derfor bra på tross av behandlingen.

 • Max Pettersen 11.07.2022 17.19.56

  Fysioterapeut

  Det beste er jo om de som har kunnskap om yrkesgruppene uttaler seg. F.eks tror jeg ikke at du har helt oversikt over bruken av MR og ultralyd hos fysioterapeuter. De færreste fysioterapeuter har henvisningsrett eller utstyret som skal til, så det er nok mer det at du kanskje kjenner til noen som bruker det. Halvparten av fysioterapeutene jobber i det offentlige, hvor de ofte er på sykehus, eller på hjemmebesøk og driver med aktiv rehabilitering på forskjellige nivå. Verken ultralyd eller MR brukes der, og er heller ikke nødvendig. Så har du ca halvparten av fysioterapeutene som jobber på institutt med driftsavtale. Det er kanskje noen av disse du sikter til? I 2020 innførte Helse- og omsorgsdepartementet egen takst for ultralydsdiagnostikk hos fysioterapeuter, men det gjorde de mot Norsk fysioterapeutforbunds (NFF) ønske. Det er forøvrig kun ca 170 fysioterapeuter som bruker ultralydsdiagnostikk. Dette utgjør kun 1% av alle fysioterapeuter i jobb.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!