MOT: – Denne regelverksendringen er både vurdert og forlatt tidligere, sier president Anne-Karin Rime i Legeforeningen. 

Foto: Vidar Sandnes

Legeforeningen er kritisk til dobbelt-autorisasjon

President Anne-Karin Rime i Legeforeningen er kritisk til at manuellterapeuter skal få egen autorisasjon. I morgen skal saken voteres i Stortinget.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

FOR: Saksordfører Bård Hoksrud (Frp) i helse- og omsorgskomiteen jobber for at blant annet manuellterapeuter skal få egen autorisasjon.

Torsdag skal Stortinget ta stilling til om naprapater, osteopater, paramedisinere og manuellterapeuter skal få egen autorisasjon som helsepersonell.

Manuellterapeutene har allerede autorisasjon som fysioterapeuter. Det er full strid mellom Norsk Fysioterapeutforbund og Norsk Manuellterapeutforening, om fysioterapeuter med mastergrad i manuellterapi skal få en egen autorisasjon.  

Legeforeningen har også meldt seg på debatten, i saken som skal avgjøres på Stortinget i morgen.

– Denne regelverksendringen er både vurdert og forlatt tidligere, sier president Anne-Karin Rime via Legeforeningens nettsider.

Viser til 2014
Hun viser til at saken har vært oppe til vurdering i 2014 – og at Legeforeningen da stilte seg kritisk til saken på prinsipielt grunnlag.

– Nå vurderer Stortinget å innføre en autorisasjonsordning for manuellteraputer uten at dette spørsmålet har vært underlagt en grundig, faglig vurdering og bred høringsrunde. Dette er svært uheldig, fortsetter Rime.

Legeforeningen viser også til en egen juridisk vurdering, hvor jurist Anne Kjersti Befring, på oppdrag fra Norsk Fysioterapeutforbund, har sett på juridiske sider for tilleggsautorisasjon.

Befring argumenterer for at å vedta forslaget, vil få konsekvenser for ordningen med spesialistgodkjenning i Norge.

– Det innebærer en systemendring som fraviker lovens vilkår og målet om internasjonal harmonisering i samsvar med internasjonale avtaler. Ordningen med spesialistgodkjenning tilknyttet videreutdanning vil dermed opphøre, skriver Befring i vurderingen.

– Skal være flertall
Bård Hoksrud (Frp), medlem av helse- og omsorgskomiteen, er saksordfører for saken, som skal voteres over i Stortinget i morgen. 

– Vi er innstilt på flertall etter komitebehandling, og vi har tro på at saken kan gå gjennom. 

Hoksrud sier han er kjent med kritikken fra NFF og juridiske betenkeligheter. 

– Her er det delte meninger i miljøet, og jeg skjønner argumentasjonen fra begge sider. Dette handler om man skal få autorisasjon for en ekstra utdanning eller ikke, etter vanlig fysioterapiutdanning. 

– Vi er kjent med at Legeforeningen og Norsk Fysioterapeutforbund mener dette blir en dobbeltautorisasjon. Men jeg vil samtidig peke på at Norsk Manuellterapeutforening er jo – som kjent – veldig positiv til forslaget. 

– Hvorfor er det riktig å gi denne autorisasjonen, etter deres mening? 

– Nå får naprapater, osteopater og paramedisinere autorisasjon. Å gi autorisasjon til alle, handler om pasientsikkerhet. Manuellterapi er en ekstrautdanning for fysioterapeuter. 

– Til forskjell fra de andre yrkene i forslaget har fysioterapeutene autorisasjon fra før, men noen av manuellterapeutene ønsker også at man skal få en autorisasjon for å være dette. Norsk Fysioterapeutforbund mener dette hører innunder spesialisering. 

Hoksrud viser til at Frp har jobbet for autorisasjon til flere helsepersonell i en årrekke, blant annet for å sikre momsfritak for pasientene. 

– Frp-politikere før meg har jobbet for dette. Vi har derfor jobbet for støtte til dette tiltaket, lenge. 

Powered by Labrador CMS