Illustrasjon av om briller eller ikke briller kan beskytte mot koronavirus: Fhi.no

Foto:

Har startet brille-studie mot koronasmitte

Folkehelseinstituttet har startet en studie for å undersøke om solbriller og vanlige briller beskytter mot korona på busser, trikker og i offentlige rom.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Studien heter Koronabrillestudien og har startet rekruttering av personer for å randomisere dem til å bruke briller eller ikke, i offentlige sammenhenger i løpet av en 14-dagers periode.

– Virus kan komme inn i kroppen gjennom øynene, derfor er det ikke utenkelig at briller og solbriller kan beskytte mot korona og andre luftveisvirus som for eksempel influensa. Men, det kan også være slik at briller ikke beskytter i det hele tatt, sier Atle Fretheim, leder av Senter for forskning på epidemitiltak i Folkehelseinstituttet (FHI) i en nettsak på FHIs sider.

Han forklarer at studien er et samarbeid med danske forskere for å totalt inkludere 22.000 personer.

– Vi begynte å rekruttere på onsdag. Danskene begynte enda raskere enn oss, uken før.
Fretheim forklarer at Norge og Danmark kjører hver sin studie, og skal samkjøre dataene til slutt.

SOME-INVITASJON: Atle Fretheim, leder studien på «Koronabriller» og Senter for forskning på epidemitiltak i Folkehelseinstituttet (FHI), har invitert deltakere til studien via sosiale medier.

Må kunne bytte
– Alle som vil kan melde seg på via FHI.no sine nettsider. Hvis du bruker briller må du kunne svitsje til linser, om du blir randomisert til det.

– Nå er det så mye smitte, det hjelper oss. Vi bør nok ha 5-6000 tusen fra Norge for å komme i mål. Det var veldig bra rekruttering de første dagene. Nå er det viktig å få oppmerksomhet, sier Fretheim.

Kan undersøke munnbind
– Det var mye snakk om dårlig evidens for munnbind i starten av pandemien, men nå virker folk rimelig enig om at dette har en effekt. Gjør dere en tilsvarende studie med munnbind?

– Vi tror den viktigste effekten av munnbind er å hindre å smitte andre. Det er ganske vanskelig å måle på en enkelt studie, fordi man da må ha kontroll på alle de andre.

– Men vi kunne gjort det samme for å måle den beskyttende effekten. Men det er litt mer logistikk. Da får vi bare målt beskyttelse, som ikke er den mest interessante faktoren.

Powered by Labrador CMS