
ØKNING: Studien fastslår at det var en økning i konsultasjoner i primærhelsetjenesten.
Foto: GettyImages
ØKNING: Studien fastslår at det var en økning i konsultasjoner i primærhelsetjenesten.
Foto: GettyImagesBruk av psykiske helsetjenester endret seg blant barn og unge under pandemien
Under nedstengingen av samfunnet våren 2020 var det adskillig færre konsultasjoner enn normalt for barn og unge i primær- og spesialisthelsetjenesten.
Hej!
Tack för att du läser Dagens Apotek! Nu har du tagit del av 10 artiklar och för att läsa vidare på Dagensapotek.se, vill vi att du fyller i dina användaruppgifter. Dagens Apotek på webben är helt kostnadsfri att använda.
Fortsatt trevlig läsning!
Har du redan ett konto?
Logga inVill du dessutom prenumerera på tidningen Dagens Medicin? Klicka på knappen för att teckna en prenumeration.

Fra høsten av endret dette seg i primærhelsetjenesten, men ikke i spesialisthelsetjenesten. Det kan nå Folkehelseinstituttet og Institutt for samfunnsforskning bekrefte etter resultater fra ny studie.
Kan ikke si det med sikkerhet
– Fra høsten 2020 og utover vinteren 2021 så vi en økning i konsultasjoner i primærhelsetjenesten, og disse stabiliserte seg på et høyere nivå sammenliknet med tidligere år. Økningen i konsultasjoner i primærhelsetjenester finner vi både for angst/depresjon, ADHD og søvnforstyrrelser, og den er større for jenter enn for gutter, sier forsker Rannveig Kaldager Hart i Folkehelseinstituttet.
Men betyr dette at psykisk helse har blitt et større problem for barn og unge i løpet pandemien?

HOVEDFORFATTER: Rannveig Kaldager Hart står bak studien, og forteller Dagens Medisin at den psykiske helsen blant unge kan ha forverret seg.
Foto: Privat '– Vi kan ikke si det med sikkerhet, det må sees i sammenheng med andre studier. Resultatene våre kan skyldes at terskelen for å kontakte lege gradvis har blitt lavere, og/eller at helsen har forverret seg, utdyper Hart til Dagens Medisin.
– Markant nedgang
Videre forklarer Hart til Dagens Medisin at overvekten av jenter i studien kan skyldes at det er en større forverring blant jenter enn blant gutter, og/eller at jentene har lavere terskel for å oppsøke hjelp enn guttene.
Barn og unge har så langt det har vært mulig blitt skånet av pandemi-tiltakene, og det har vært mye oppmerksomhet rundt unges psykiske helse i pandemien
Forskerne undersøkte om andelen barn og unge mellom 6-18 år som hadde en konsultasjon med symptomer på psykisk lidelse, eller lignende diagnoser, har endret seg i løpet av pandemien. Dataene er hentet fra Beredskapsregisteret for covid-19.
Under nedstengingen våren 2020 var det en markert nedgang i konsultasjoner i både primær- og spesialisthelsetjenesten.
Forskerne fant ikke en tilsvarende økning i konsultasjoner i spesialisthelsetjenesten, men der var det en høyere andel innleggelser for psykiske lidelser. Forskjellen kan skyldes at konsultasjonene i primærhelsetjenesten er knyttet til mindre alvorlige tilfeller eller at det er begrenset kapasitet og lengre ventetid i spesialisthelsetjenesten.
Kommentarer