TO-ELEMENTER: Ivar Moen sier det er to elementer som avgjør en eventuell evakuering; – Det er to ting som avgjør det; politisk avgjørelse, eller at sikkerhetssituasjonen er så krevende at vi trekker oss ut. Foto: Forsvaret/Forsvaret

Foto:

– De opplever situasjonen som svært krevende

Det er i overkant av 20 personer som er medisinsk helsepersonell som fremdeles er operative ved feltsykehuset i Kabul, Afghanistan. – De opplever situasjonen som svært krevende, men også svært meningsfylt, sier Ivar Moen, oberstløytnant og talsmann for Forsvarets operative hovedkvarter.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

– Det er i overkant av 20 medisinsk helsepersonell og i overkant av 20 støttepersonell, i sum er det cirka 50 som er operative ved feltsykehuset, sier sier Ivar Moen, oberstløytnant og talsmann for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

– Alle disse er fra Norge. Støttepersonell er ikke bare fra militæret, noen er også fra andre etater som politiet.

Ni personer fra Forsvarets sanitet ble evakuert ut av Afghanistan den 18. august. Samme dag sendte Norge personell til Kabul for å støtte driften av sykehuset. Sykehuset var opprinnelig i regi av NATO. Etter at NATO har trekt seg ut av Afghanistan er det USA som har bedt norsk helsepersonell om å fortsette drift, noe norske myndigheter har sagt ja til. Planen var at sykehuset skulle driftes ut 2021.

Det var Taliban som satte 31. august som siste frist for militær tilstedeværelse i landet. Forsvarets operative hovedkvarter uttalte tirsdag 24. august til Dagens Medisin at personell tilknyttet feltsykehuset trekkes ut av landet sammen med de allierte styrkene.

– Vi opererer ikke med en dato for evakuering. Sykehuset er en ressurs på flyplassen. Vi samarbeider med våre allierte, og trekker personell ut med de allierte, uttalte Brynjar Stordal, pressetalsmann ved FOH.

– Hendelsen i går skjedde utenfor basen
Torsdag eksploderte to bomber ved flyplassen i Kabul. Reuters melder at 72 afghanere og 13 amerikanske soldater er drept. En IS-gruppe sier de står bak og uttaler, ifølge Reuters, at oversettere og samarbeidspartnere til den amerikanske hæren var mål for angrepet.

– At vi leverer operativ tjeneste ved feltsykehuset i denne situasjonen blir lagt merke til. Personell er fremdeles operativt og behandler skadde, sier Moen.

Moen opplyser at det etter gårsdagens hendelse var cirka 50 personer innom feltsykehuset.

– Hendelsen i går skjedde på utsiden av basen, alt norsk personell var inne på basen, sier Moen.

– Prøver dere nå å evakuere dem?

– Det er to ting som avgjør det; en politisk avgjørelse, eller at sikkerhetssituasjonen er så krevende at vi trekker oss ut. Det er amerikanerne som står for sikkerheten, og dem som vil evakuere personellet. Vi har en god dialog med amerikanerne og er en del av deres uttrekningsplaner.

Moen forteller at personell ved sykehuset nå har et ensidig fokus på å holde sykehuset operativt.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide uttalte fredag morgen til NRK at utenriksdepartementet (UD) per nå ikke vil kunne hjelpe flere mennesker ut av Afghanistan dersom de ikke er på flyplassen.

Kontinuerlig vurdering og dialog
– Hva gjør dere nå?

– Her er det en kontinuerlig vurdering av trusselbildet. Vi treffer tiltak opp mot konkrete situasjoner, som den på onsdag. Slike trusler blir møtt med tiltak fra vår side - det kan være at vi tilpasser hvordan vi utstyrer oss og endring av bevegelsesmønster.

– Har dere dialog med personell ved feltsykehuset, hvordan opplever personellet situasjonen?

– Vi har en kontinuerlig dialog med dem. Jeg ønsker ikke å gå inn på selve dialogen, men de opplever situasjonen som svært krevende, men også svært meningsfylt. Jeg ønsker ikke å beskrive det ytterligere, sier Moen.

Powered by Labrador CMS