SKAL VURDERE METODE: Administrerende direktør Inger Cathrine Bryne i Helse Vest (t.v.) leder Beslutningsforum. Her avbildet på et tidligere møte i forumet sammen med nåværende konstituert administrerende direktør Jan Frich i Helse Sør-Øst og tidligere fagdirektør i Helse Midt-Norge, Henrik Sandbu. 

Foto: Vidar Sandnes

Nå kommer dommen over omstridt metode

Mandag skal direktørene i helseregionene bestemme om de mener at Norge bør ta i bruk en ny organdonasjonsmetode.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

KLAR TIL START: Overlege og transplantasjonskoordinator Dag W. Sørensen ved Oslo universitetssykehus tror metoden vil få klarsignal, og sier at oppstart kan bli allerede dagen etter et eventuelt ja. Foto: Lene Neverdal

I årevis har debatten gått om metoden «controlled Donation after Circulatory Death» (cDCD), eller organdonasjon etter hjerte- og åndedrettstans.

Metoden skiller seg fra dagens metode som innebærer at pasienten erklæres død når hjernen er uten blodtilførsel, ved at organdonasjon gjennomføres etter hjerte- og åndedrettsstans. Konflikt om når en pasient kan defineres som død og hvilke vurderinger som skal gjøres før en pasient erklæres død, har gjort at saken har versert over år.

Nå har saken til slutt landet på bordet til Beslutningsforum, som tar avgjørelser om hvilke metoder som skal tas i bruk i spesialisthelsetjenesten. Her deltar de administrerende direktørene i de regionale helseforetakene (RHF-ene).

Dette fremgår av sakslisten til det første møtet i Beslutningsforum etter sommeren, som nå er offentliggjort. Møtet avholdes 30. august 8:30 i Helse Sør-Øst sine lokaler på Grev Wedels plass i Oslo, ifølge sakslisten.

Leder Inger Cathrine Bryne i Beslutningsforum har ingen kommentar til behandlingen av saken før møtet, opplyser kommunikasjonsavdelingen i Helse Vest.

Ingen løse tråder

Saker som skal behandles i Beslutningsforum, forberedes av Bestillerforum, hvor fagdirektørene i RHF-ene er representert. 

Dagens Medisin omtalte nylig at saken var på vei til Beslutningsforum. 

Fagdirektørene har sendt sine råd til sine sjefer, men innstillingen offentliggjøres ikke før møtet og fagdirektør Geir Tollåli i Helse Nord ville ikke ut med hva anbefalingen går ut på.

Til Dagens Medisin opplyste imidlertid Tollåli at fagdirektørene mener at det ikke er noen «løse tråder» i saken lenger, etter at Helsedirektoratet kom med svar på en henvendelse.

– Saken har fått modne og vi har svart ut spørsmålene som kom inn i høringen, sa Tollåli.

Tror metoden får ja

– Vi som har vært med på å drive frem dette, er veldig glade for at vi har kommet hit, sier Dag W. Sørensen til Dagens Medisin.

Han er overlege og donoransvarlig lege ved Oslo universitetssykehus. Sammen med transplantasjonskoordinator Stein Foss benyttet han metoden i Norge fra 2014, før det oppsto motstand i fagmiljøet. Metoden ble så meldt inn til Systemet for nye metoder – hvor Beslutningsforum nå skal ta stilling til saken.  

– Vi ser det slik at alt nå er på plass og vi imøteser en nasjonal oppstart, sier Sørensen, som tror direktørene i RHF-ene vil gi tommel opp.

Kan starte dagen etter

Nylig avga Helsedirektoratet svar på en henvendelse fra fagdirektørene i RHF-ene om metoden. Her uttaler Helsedirektoratet at det ikke ligger juridiske hindre i veien for å innføre metoden.

– Vi er svært glade for at Helsedirektoratet er så tydelige. Dette har tatt lang tid. Det er viktig for oss at det juridiske er avklart.

– Hvor snart kan dere starte opp, hvis metoden får ja?

– Vi er klare og kan starte dagen etterpå.

– Vi må så klart ha på plass systemer for dette, men vi har jo gjort dette 18 ganger før, sier Sørensen, med henvisning til tidligere bruk av metoden.

Dagens Medisin har også kontaktet lege og medlem i Rådet for legeetikk Morten Horn, som tidligere har vært kritisk til metoden. Horn ønsker ikke å kommentere saken.

Tilsammen 15 metoder står på sakskartet for møtet i Beslutningsforum, deriblant en oppdatering om forhandlinger om det som har blitt omtalt som verdens dyreste legemiddel.

Saken er oppdatert 24.08.21 kl. 13:00 med kommentarer fra Dag W. Sørensen.

Powered by Labrador CMS