Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

2024: Det nye bygget på Radiumhospitalet skal stå klart i 2024.

Foto: Anders Zerener

La grunnsteinen for nytt protontsenter: – Har stor betydning

– Det viktigste er resultatet, ikke hvem som bygger det, mener Bent Høie.

Publisert: 2021-08-24 — 15.23

RADIUMHOSPITALET/OSLO (Dagens Medisin): Musikalske innslag og taler var blant innslagene da grunnsteinen for det nye protonsenteret på Radiumhospitalet i Oslo ble lagt tirsdag.

Ønsker å bygge kompetanse
– Dette er et veldig viktig skritt for å legge forholdene til rette for de som tar de små skrittene innenfor kreftforskningen hver dag, nemlig det gode behandlingsmiljøet som er her.

– Planen da jeg overtok som helseminister var å legge ned Radiumhospitalet, og da ville det ødelagt det gode miljøet som er her. Dette er et kreftmiljø som lyser opp internasjonalt, og det ville vært totalt feilslått politikk å ødelegge alt det gode som skjer her.

Det sa helse- og omsorgsminister, Bent Høie, til Dagens Medisin i forbindelse med grunnsteinsnedleggelsen for nytt klinikk- og protonbygg Radiumhospitalet i Oslo.

BYGGEPLASS: Slik ser det ut i dag der det i 2024 vil stå klart et flunkende nytt bygg på Radiumhospitalet.

Foto: Anders Zerener

– Det har enormt stor betydning for kompetansen vår. En ekstra dimensjon er at vi får etablert protonbehandlingen her i landet, og det vil si at flere av de pasientene vi har sendt til utlandet for behandling nå kan motta det her. Vi vil også bygge opp kompetansen vår på protonbehandling her i landet.

– Finansieringen har gått seg veldig fint til. I starten var det initiativ for å bygge dette etter en annen modell, og jeg var heller ikke negativ til det. Jeg har ikke noe i mot at private aktører bidrar. I det arbeidet vi har gjort med Radiumhospitalets venner, fant vi ut at det som ville gi raskets resultater var å bygge med Helse Sør-Øst som bygger, og da ble det slik. Det viktigste er resultatet, ikke hvem som bygger det.

Klinikkbygget skal inneholde mange av aktivitetene som finner sted på sykehuset i dag, mens protonterapibygget skal romme det svært avanserte utstyret som kreves for å kunne tilby protonbehandling, et tilbud som pasienter i dag må til utlandet for å få.

Søker ytterligere investeringer

Fra sceneplass kunne også administrerende direktør i Oslo universitetssykehus, Bjørn Atle Bjørnbeth, fortelle om det gode samarbeidet mellom prosjektet og sykehuset.

– Det gjenstår fortsatt kontraheringer (kontrakter, avtaler. Red.anm.) for å gjennomføre omfattende investeringer i utstyr og teknologi. Her er det viktig at leverandørmarkedet kjenner sin besøkelsestid. Det er fortsatt muligheter!

Byggeperioden har pågått siden desember 2018. Gravearbeidet ble ferdig i vår, og i løpet av året skal grunn og fundament, kjellervegger og heissjakter og trapper bli synlige, skriver NTB.

Innholdet i grunnsteinen skal plasseres i et synlig glassmonter ved den nye hovedinngangen og vil dermed fungere som utstilling. De to nye byggene skal etter planen stå ferdige i 2024. De vil romme 2.200 ansatte, 155 døgnpasienter og 50 dagpasienter.

GRUNNSTEIN: Bent Høie med grunnsteinen i bakgrunnen.

Omstridt satsning – også i Bergen

Dagens Medisin har tidligere omtalt etableringen av protonbehandling i Norge – som har vært  omstridt. Flere fagpersoner har pekt på at det er lite forskningsbelegg for den nye metoden, samtidig som både byggene og driften er svært kostbar.

MONTERET: Dette glassmonteret skal være synlig ved den nye hovedinngangen til Radiumhospitalet.

Foto: Anders Zerener

Likevel ble det altså vedtatt å opprette to protonsentre i Norge: Ett i Oslo og ett i Bergen. Den samlede prislappen for selve senterene ble anslått å være på tre milliarder kroner.

Protonsenteret som er under oppføring i Bergen, er noe mindre enn senteret i Oslo. Etter planen skal det bestå av ett behandlingsrom og ett forskningsrom.

Det vil koste rundt 115 millioner kroner, ifølge Brit Pedersen, leder for Program for protonterapi i Helse Bergen.

– Ved full drift i Bergen er det estimert en kostnad på cirka 115 millioner kroner i året, inkludert lønn, kapital- og vedlikeholdskostnader. Siden det skal trappes opp kapasitet over tid, blir kostnaden noe lavere fra starten, uttalte Pedersen til Dagens Medisin i juni.

Hun viste da til at innføring av protonbehandling i Norge er organisert som et nasjonalt prosjekt, og at modellen for finansiering av drift ikke er avklart.

– Vi legger til grunn at finansieringen blir avklart før oppstart av drift ved protonsentrene.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!