OPERATIVE: Det amerikanske sykehuset som bemannes av personell fra Norge, er fremdeles operativt, melder Forsvarets sanitet. Arkivbildet er tatt i annen sammenheng.

Foto: Forsvaret

Norsk helsepersonell fremdeles operativt i Afghanistan

Norsk personell i Afghanistan er fremdeles operativt og leverer sanitetstjenester i Afghanistan.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

– Det amerikanske sykehuset som bemannes av norsk personell er fremdeles operativt og leverer sanitetstjenester, skriver Johanna Rydheim Garli, kommunikasjonsansvarlig Forsvarets sanitet, i en tekstmelding til Dagens Medisin.

Sykehuset var opprinnelig i regi av NATO. Etter at NATO har trekt seg ut av Afghanistan er det USA som har bedt norsk helsepersonell om å fortsette drift, noe norske myndigheter har sagt ja til. Planen er at sykehuset skal driftes ut 2021.

Sykehuset blir ansett som viktig for en fortsatt diplomatisk tilstedeværelse i Kabul.

VG skriver at feltsykehuset er under beskyttelse av soldater fra US Marine Corps.

– Det er kaos og katastrofalt
Statsminister Erna Solberg uttaler at det ikke kan garanteres at alle nordmenn kommer seg ut av Afghanistan.

– Vi har varslet alle nordmenn som ikke er knyttet til ambassaden, om at de burde reise ut på et tidligere tidspunkt i forrige uke. Hvorvidt folk har gjort det, vet vi ikke for øyeblikket. Jeg tror vi får ut de norske som jobber rundt ambassaden, og håper intenst at vi får med familiene til alle de som har jobbet for Norge, uttaler Solberg til NTB ifølge Aftenposten.

– Det er kaos og katastrofalt. Vi hadde alle håpet at vi kunne gjøre dette i mer ordnede former enn det som skjer nå, med tydeligere og lengre varslingstid, uttaler Solberg om situasjonen.

Taliban har tatt kontroll over Kabul
Det var søndag det ble meldt at Taliban tok kontroll over Kabul, hovedstaden i Afghanistan. Afghanistans president skrev i et innlegg på facebook at han forlot landet for å unngå et blodbad i Kabul.

I natt og i morges meldte blant annet NRK om skyting og kaotiske tilstander på flyplassen i Kabul.

VG skriver klokken 14.59 den 16. august at alt norsk personell tilknyttet ambassaden i Kabul, nå er ute av Afghanistan.

VG meldte tidlig kveld den 16. august at ni av de 36 personene som har hatt ansvaret for feltsykehuset, er brakt ut av Afghanistan. Nå er det 27 nordmenn, som sammen med amerikanerne drifter sykehuset.

Artikkelen er oppdatert den 16. august kl. 15.12 med nye opplysninger om personell tilknyttet ambassaden.

Artikkelen er oppdatert den 17. august kl. 11.54 med nye opplysninger om antall nordmenn som drifter feltsykehuset.

Powered by Labrador CMS