Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

VARIERENDE: Ukoms undersøkelse viste at praksis varierer fra sted til sted. Nå er nye anbefalinger for kontrollmetoder for plassering av nasogastrisk ernæringssonde publisert. Illustrasjonsbilde: Getty Images

– Tankevekkende at rutinene varierer såpass

Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom) lanserte i juni en rapport om kontrollmetoder for plassering av nasogastrisk ernæringssonde hos voksne, våkne pasienter.

Publisert: 2021-07-08 — 12.45
Denne artikkelen er over ett år gammel.

IKKE-KREVENDE: – Tryggere praksis krever hverken store kostnader, mye tid eller kompetanse. Det holder å sette seg inn i anbefalingene, sier direktør i Ukom. Foto: Elisabeth Tønnessen

Bakgrunnen for rapporten var at Ukom i 2020 mottok et varsel fra et større sykehus.

– Bakgrunnen er en konkret hendelse hvor en eldre mann ble alvorlig skadet av en ernæringssonde i lungene, sier Pål Iden, direktør i Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom).

De lokale kontrollrutinene; å lytte etter boblelyder når luft ble satt gjennom sonden, avdekket ikke at sonden var feilplassert.

– Svært varierende praksis

På bakgrunn av hendelsen har Ukom undersøkt praksis i Norge.

– Vi har sett på internasjonale anbefalinger, og praksis i Norge. Først og fremst hvordan helsepersonell sjekker plassering av sonde.

Undersøkelsen er gjennomført våren 2021, i form av telefonintervjuer med helsepersonell fra utvalgte kommuner og helseforetak.

– I undersøkelsen har det også vært nyttig å være i dialog med leverandører om viktigheten av gode bruksanvisninger og pakningsvedlegg.

– Vi fant at det er svært varierende praksis rundt om.

– Det er tankevekkende at rutinene varierer såpass fra sted til sted. Det viser at det ikke er rettet nok oppmerksomhet mot dette. Tryggere praksis krever hverken store kostnader, mye tid eller kompetanse. Det holder å sette seg inn i anbefalingene.

– Bruk ph-teststrimmel

I rapporten skriver Ukom at praksisendring er nødvendig, at kontrollmetoder for plassering av nasogastrisk ernæringssonde må endres for å bedre pasientsikkerheten. Rapporten om kontrollmetoder kan du lese her.

– Hva er det viktigste rådet?

– Det viktigste rådet er at man bruker en ph-teststrimmel for å kontrollere plassering av sonden. Dette bør gjøres både når sonden brukes til ernæring og medisiner. Vi støtter oss her på internasjonale anbefalinger, sier Iden.

– Våre råd gjelder for behandling av voksne pasienter for eksempel på sykehjem og slagposter, hvor pasienter kan ha behov for hjelp til ernæring.

Videre er Ukoms anbefaling til klinsisk praksis at det i tvilstilfeller brukes røntgen for å kontrollere riktig plassering i magesekken, og at auskultasjonsmetoden ikke bør brukes.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Se opptak fra Post-ESMO-seminaret her!

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!