Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde

UNDERSØKTE EPIKRISER: Forskerne bak studien har undersøkt kommunikasjonen mellom sykehusleger og fastleger. Illustrasjonfoto: Getty Images

Studie: Fant få spor av samhandling

Lege Rune Aakvik Pedersen har undersøkt epikriser om hjerneslagpasienter som ble skrevet ut fra sykehus.

Publisert: 2021-06-16 — 06.00

UTILGJENGELIGE: – Vi fant ikke noe som indikerte at sykehuslegene gjorde seg tilgjengelige etter at pasienten var utskrevet, sier nevrolog og tidligere fastlege Rune Aakvik Pedersen.

Foto: Lisbeth Nilsen/AMFF

I 54 epikriser som var sendt fra sykehus til fastlege om hjerneslagpasienter, fant forsker og lege Rune Aakvik Pedersen få tegn til samarbeid mellom sykehusleger og fastleger.

– Myndighetene våre legger opp til at det skal være et samarbeid, en samhandling. Men det var vanskelig å finne spor av den forskrevne samhandlingen i epikrisene fra sykehusene til fastlegene, sier Pedersen til Forskningsnytt, nettsiden til Allmennmedisinsk forskningsfond.

Forskeren er overlege ved Nevrologisk avdeling på sykehusene i Kristiansund og i Molde, samt lege ved Aure rehabiliteringssenter.

Studieresultatene, som er del av Pedersens doktorgradsavhandling, er også publisert i BMC Health Services Research, sammen med medforfatterne Halfdan Petursson, Irene Hetlevik og Henriette Thune.

 

«Ingen videre oppfølging»

100 fastleger ble invitert til å delta i studien. Legene hadde til sammen 138 pasienter som var utskrevet fra sykehusene i Kristiansund og Molde med hjerneslag i 2011/2012. De 54 epikrisene gjelder 51 pasienter som samtykke til deltakelse.

28 ulike sykehusleger var involvert i de 54 epikrisene i studien.

I epikrisene forekom formuleringer som «ingen videre oppfølging fra vår avdeling» og «følges opp av fastlegen» ble mye brukt, og at sykehuslegene sjelden inviterte til samarbeid med fastlegene.

– Vi fant heller ikke noe som indikerte at sykehuslegene gjorde seg tilgjengelig etter at pasienten var utskrevet. Gjennom epikrisene kobler legene seg fra det kontinuerlige behandlingsforløpet for pasientene, sier Pedersen til Forskningsnytt.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem
 • Nils I. Løvendahl Leraand 21.06.2021 13.27.47

  Lege

  Dette er ikke så veldig overraskende resultater. Dette er nokså symptomatisk. Hele samhandlingsreformen har gått ut på at sykehuset har kvittet seg med oppgaver. Disse oppgavene har blitt overført til kommuner og fastleger, uten at fastlegene har blitt tatt med på råd. Dette har medført at vi har fått langt flere oppgaver enn før, pasientsikkerheten har blitt dårligere (hvem tar f.eks ansvar for å følge opp faste kontroller av kreftpasienter i kommuner med vikarstafett), og fastlegeordningen er i ferd med å kollapse. På grunn av økte oppgaver og tidspress er det ofte også vanskelig å finne tid til å ringe sykehuset for å konferere, og enda vanskeligere blir det når vi ikke har noen direktenummer til noen som kjenner pasienten.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!