Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

IKKE OVERRASKET: – Dette er trist lesing, men dessverre ikke overraskende for oss som har fulgt tobakksindustrien over flere år, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

Foto: Montasje: Lasse Moe Skjermdump av Lancet og Foto: Jorunn Valle Nilsen

Global studie viser at flere røykte i 2019 enn i 1990

En større global studie over røyking og tobakksbruk i 204 land viser at mens andelen røykere går ned, så øker hvor mange som røyker, sett i et globalt perspektiv.

Publisert: 2021-06-01 — 14.53

En stor studie på røyking i publisert nylig i det prestisjetunge medisinske tidsskriftet The Lancet, viser at andelen røykere i verden siden 1990 har gått ned med henholdsvis 27,5 prosent hos menn og 37,7 prosent hos kvinner.

Norge er også med i statistikken, 49,8 prosent nedgang for menn og 57,6 prosent for kvinner.

Imidlertid har populasjonsveksten i verden medført at totalt sett flere røyker, enn før. Ifølge artikkelen var det 1 milliard røykere i 1990, opp mot 1,14 milliarder i 2019.

Artikkelen leser du her.

Alvorlig utvikling
Ifølge artikkelen står røyking i 2019 for 7,69 millioner dødsfall og tap av over 200 kvalitetsjusterte leveår. Ifølge forskerne vil trenden uten intervensjon, føre til at dødsfallene vil øke i de kommende årene. Røyking sto for en av fem dødsfall hos menn. Artikkelen viser også at 90 prosent av røykere blir avhengig innen 25 års alder.

Landene som har flest røykere er Kina, India, Indonesia, USA, Russland, Bangladesh, Japan, Tyrkia, Vietnam, og Filipinene. 151 land i oversikten hadde en andel på 20 prosent menn som røyker og 42 av landene hadde like stor andel kvinner som røkte.

Generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen er ikke overrasket over funnet i studien.

– Dette er trist lesing, men dessverre ikke overraskende for oss som har fulgt tobakksindustrien over flere år. Dette er en kynisk industri som flytter sin business til steder hvor de ikke møter like stor motstand og kan rekruttere nye, sårbare grupper, sier Ross til Dagens Medisin.

Hun peker på at Norge har et uttalt mål om å bidra til at flere land får på plass effektive tobakkskontrolltiltak.

Må prioriteres i Norge
– Dette bekrefter at vi må fortsette å prioritere dette i vår internasjonale bistandspolitikk. Resultatene av vår innsats på tobakksområdet kan ikke være at industrien flytter seg til land med svakere reguleringer.

– Det er også viktig å huske på at selv om Norge ligger godt an sammenliknet med flere andre land, er vi langt unna målet om et tobakksfritt samfunn. Vi er også nødt til å stramme til på tiltakssiden skal vi redusere forekomsten av kreft og andre sykdommer forårsaket av tobakksbruk.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!