JUSTERINGER: Tirsdag klokken 11 legger finansminister Jan Tore Sanner (t.v.) frem revidert nasjonalbudsjett. Da blir det klart hvor mye regjeringen har satt av til helse- og omsorgsminister Bent Høie (t.h.) sin sektor. Arkivfoto: Lasse Moe

Foto:

Revidert nasjonalbudsjett: Dette er helse-lekkasjene

Mer penger til sykehusene og styrking av tilbudet om prøverørsbehandling er blant lekkasjene fra revidert nasjonalbudsjett.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Tirsdag formiddag presenterer Solberg-regjeringen revidert nasjonalbudsjett for 2021. Noe av innholdet er lekket på forhånd.

Sykehusene får 1,5 milliarder kroner. Tildelingen skal dekke opp for lavere inntekter til sykehusene som følge av at den tredje smittebølgen med covid-19 har ført til flere covid-19-innleggelser, høyere beredskapsnivå og mindre planlagt aktivitet.

Helse Sør-Øst får den største delen av potten, fordi helseforetaket har hatt den største belastningen når det gjelder covid-19 og hvor dette har størst medført størst begrensning i aktiviteten.

Får midler til kvalitetsarbeid

Det er også lekket at Senter for kvalitet på legekontor (SKIL) får finansiering over statsbudsjettet. Senteret har som mål å «støtte og veilede praksisnær kvalitetsutbygging i legekontor» og er eid av Legeforeningen og flere av Legeforeningens underforeninger.

– Dette er en skikkelig gladnyhet. Å få på plass en stabil finansiering av SKIL har vært et mål for oss, sa SKIL-styreleder Marte Kvittum Tangen til Dagens Medisin i slutten av april.

Får mer til prøverørsbehandling

175 millioner kroner går til å styrke tilbudet innen prøverørsbehandling etter endringer i bioteknologiloven i fjor. Midlene vil være øremerket til tilbud som egg- og sæddonasjon til alle par som ønsker det, skriver P4.

En rekke endringer i bioteknologiloven ble vedtatt i fjor, blant annet ble det vedtatt en aldersgrense for kvinnens alder ved assistert befruktning på 46 år.

P4 skriver at det ved St. Olavs hospital er par som har blitt avvist på grunn av mangel på ressurser.

– Lokalene er ikke større, antall ansatte er som før, så vi har måtte sette ned aldersgrensen for de som får hjelp, og dermed da avvist noen par, sier seksjonsoverlege Sigrun Kjøtrød ved Fertilitetsseksjonen til kanalen.

Vårt land skriver at regjeringen setter av 78 millioner kroner til tilbud for funksjonshemmede i revidert nasjonalbudsjett.

– Vil diskutere kommunale tilbud

Nylig presenterte et utvalg ledet av psykolog Peder Kjøs en rapport om psykisk helse under pandemien. På spørsmål om når ekspertgruppens tiltak skal iverksettes, svarte Kjøs:

– Det vet jeg ikke. Noen av dem blir gjenstand for forhandlinger i forbindelse med revidert statsbudsjett, for eksempel hvordan man skal gjøre kommunene i stand til å integrere frivilligheten og lavterskeltilbudene i det kommunale helsetilbudet. Det blir viktig fordi flesteparten av oss opplever redusert livskvalitet og ikke psykisk sykdom.

Redd barna har uttalt at organisasjonen forventer en stor krisepakke for barn og unge.

Tiltak for hardt rammede

Overfor E24 gir finansminister Jan Tore Sanner mandag uttrykk for at revidert nasjonalbudsjett vil inneholde tiltak rettet særlig mot dem som er rammet ekstra hardt av koronakrisen.

– Mange har mistet jobben, og det har rammet særlig de med lav utdanning, lav lønn og svak tilknytning til arbeidslivet. Og noen bransjer er sterkere rammet enn andre, sier Sanner til E24.

– Det er langtidsledige, det er barn og ungdom som har mistet verdifull undervisningstid på skolen, det er sårbare grupper og de som sliter med psykisk helse. Gjennom den strategien vi legger frem er det et hovedmål at vi skal komme sammen ut av krisen.

Powered by Labrador CMS