UKLART: – Språkbarriere eller andre praktiske barrierer som tilgjengelighet kan bidra til at enkelte ikke har benyttet seg av tilbudet, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet. 

Foto: Siri Øverland Eriksen

Dårligere vaksinasjonsdekning for noen eldre minoriteter

Folkehelseinstituttet (FHI) har gjort opp status over hvordan vaksinasjonsdekningen er i den norske befolkning, på bakgrunn av fødeland. Det er stor forskjell i dekningen blant de eldste, om man sammenligner alder med hvor personer er født.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

I en pressemelding på FHIs nettsider, uttaler smitteverndirektør Geir Bukholm at det er god vaksinasjonsdekning i koronavaksinasjonsprogrammet i Norge.

– Men vi ser det er ulikheter i dekningen for enkelte innvandrergrupper, sier Bukholm.

FHIs gjennomgang viser ganske store ulikheter i aldersgruppen 75 år. Andelen vaksinerte hos personer født i Norge, Sverige og Danmark ligger over 90 prosent. Den er lavest for dem som er i samme aldersguppe og født i Irak (51 prosent) eller Somalia (34 prosent).

Ifølge rapporten er det først og fremst i de eldste aldersgruppene at det er størst forskjell i vaksinasjonsdekning hvis man er født i andre land.

Rapporten fra FHI ser ved siden av aldersfordelingen også på andelen personer mellom 18-64 år i risikogrupper og andel vaksinerte som jobber i helsetjenesten.

FHI-direktør Bukholm fremholder at det er uklart hva forskjellene skyldes.

– Hva som er årsak til ulik vaksinasjonsdekning er ikke kjent. Språkbarriere eller andre praktiske barrierer som tilgjengelighet kan bidra til at enkelte ikke har benyttet seg av tilbudet. Informasjonen vi nå har fått er verdifull i det videre arbeidet med å sikre et likeverdig vaksinasjonstilbud til alle, sier Bukholm.

Grafikk fra pressemeldingen til FHI.
Powered by Labrador CMS