HAR IKKE FASITEN: - Vi har ikke fasiten ennå, og fremover blir det viktig å følge med på hvordan systemet vil kunne fungere igjen, sier Lars Lien. 

Foto: pressefoto

Positivt overrasket over ekspertgruppas arbeid

– En grei redegjørelse for opp- og nedturene for store befolkningsgrupper. Slik beskriver Lars Lien, leder i Norsk psykiatrisk forening, rapporten om hvordan koronapandemien har påvirket den psykiske helsa vår.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Lars Lien, som nylig har tatt over som leder i Norsk psykiatrisk forening, var en av kritikerne da det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget ble nedsatt i mars.

Kritikken gikk ut på at gruppe manglet faglig tyngde og nok tid til det omfattende oppdraget med å kartlegge konsekvenser av koronapandemien for nordmenns psykiske helse.

På det jevne
Rapporten ble lagt frem fredag i forrige uke. Og Lien er positivt overrasket over resultatet.

– De har funnet at pandemien har ført med seg fordeler for noen og ulemper for andre, men at snittet er på det jevne, sier han.

– For eksempel har rusbruk økt blant dem som allerede brukte mye rusmidler før, uten at man finner økt bruk i befolkningen som helhet. Det samme gjelder suicid, man finner ingen økning i disse tallene heller.

Lien er også leder i Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse og fornøyd med at ekspertgruppen har brukt rapporten deres aktivt.

I sammensetningen av gruppen manglet det klinikere. Det er en svakhet, etter min mening. Lars Lien

– Rapporten er en grei redegjørelse for opp- og nedturene for store befolkningsgrupper. Gruppen presenterer også mye god forskning og forslag til tiltak. Tiltak som for øvrig vil hjelpe uansett hvilken situasjon man står i og uansett når de iverksettes.

Savner brukerstemmene
– Men?

– Jeg savner stemmene til de som har hatt det vanskeligst. Behandlere, pasienter og pårørende, sier han.

– Det er også lite tiltak på spesialisthelsetjenestenivå, men mange på kommune- og samfunnsnivå og når det gjelder lavterskeltilbud.

– Antakelig fordi disse stemmene ikke har kommet frem. Det kan også være at sammensetningen av gruppen manglet klinikere. Det er en svakhet, etter min mening.

Slik svarer leder av ekspertgruppa, Peder Kjøs, på kritikken.

Ingen fasit ennå
– I rapporten konkluderes det med at koronapandemien ikke har ført til psykisk uhelse blant nordmenn. Er det en konklusjon du er enig i?

– Det er nok litt avhengig av øynene som ser. Noen har hatt det bedre enn andre, mye avhenger også av hvor i landet du bor. Det er absolutt noen som sliter, men disse var nok i risikogruppen allerede før pandemien. På gruppenivå har vi ikke en dårligere helse nå enn før, sier han, men understreker:

– Vi har ikke fasiten ennå, og fremover blir det viktig å følge med på hvordan systemet vil kunne fungere igjen. Se på strømninger av pasienter, økninger i henvisninger, økte hjelpebehov og så videre. Det blir spennende å se, når ting åpner opp ordentlig igjen, om det skjer endringer i tjenestebehovene i kommunene og spesialisthelsetjenesten som følge av et undertrykt behov.

Powered by Labrador CMS