En tryggere «pasientreise»?

Det er behov for et felles rammeverk som rettesnor i analyser av pasientsikkerhet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Synnøve Serigstad

Kronikk: Synnøve Serigstad, leder for relasjon og læring i Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom)
Gunnar Hauland, sjefsrådgiver i Safetec
Leif Inge Sørskår, senior-sikkerhetsrådgiver i Safetec


PASIENTER OG BRUKERE
 kan ses på som reisende mellom de ulike aktørene som yter helsehjelp. Pasientsikkerheten må ivaretas på hele denne reisen. Forbedringsarbeid må ofte inkludere grensesnittene mellom aktørene. Noen ganger går det galt. Det kan oppstå alvorlige uønskede hendelser, eller nestenhendelser.

Gunnar Hauland

Det er avgjørende at undersøkelser av slike hendelser ikke avgrenses til den enkelte aktør, eller bare til «det stoppet på reisen» der den alvorlige hendelsen skjedde. Da kan man gå glipp av mye læring og muligheter til systemforbedring.

PASIENTREISEN. Det er behov for et felles rammeverk som rettesnor i analyser av pasientsikkerhet. Et slikt rammeverk kan være SEIPS 3.0-modellen. Dette rammeverket kan benyttes til å identifisere samvirkende sosiotekniske faktorer som kan bidra til, eller muliggjøre, uønskede hendelser. Den siste oppdateringen av modellen vektlegger pasientreisen (Carayon et al. 2020).

Ukom gjennomfører undersøkelser av alvorlige hendelser i helse -og omsorgstjenesten for å bidra til læring og bedret pasientsikkerhet. I dette arbeidet benyttes blant annet SEIPS-modellene. Vi har gjort oss noen erfaringer som kan være nyttige for alle som gjennomfører undersøkelser etter uønskede hendelser. Undersøkelsene gjennomføres som et tverrfaglig samarbeid, der vi går i dybden på pasientreisen fra flere fagperspektiver. Et helhetlig bilde etableres ved å se på gjensidig avhengige delsystemer.

METODEUTFORDRINGER. Sentralt i arbeidet er intervjuer av de involverte aktørene. Dette kan gi metodeutfordringer, som for eksempel:

En likest mulig tilnærming produserer relevante tilrådninger og kan bidra til bedre pasientsikkerhet i hele pasientreisen

  • Det er ikke gitt at representanter fra ulike samfunnsvitenskapelige og helsefaglige disipliner har lik bruk av metodebegreper som data og funn. Det må være enighet om dette skillet, slik at det hele tiden er tydelig hva som er intervjuobjektenes meninger (data) og hva som er Ukoms tolkninger av data (funn). Undersøkelses-lag bør ideelt sett, ved ellers like betingelser, komme frem til samme funn ved undersøkelse av samme hendelse.
  • Systemer kan avgrenses slik at ethvert delsystem i en hendelse, isolert sett, ser velfungerende ut. Det er først når systemene ses i sammenheng – gjennom hele pasientreisen – at det oppdages hvordan det likevel kan gå galt. Undersøkelseslag bør benytte et felles rammeverk når det ses etter faktorer som kan bidra til alvorlige uønskede hendelser.

I praksis kan dette blant annet gjøres ved å etablere ledeord i intervjuguiden. Ledeordene kan representere ulike deler av det sosiotekniske systemet og pasientreisen.

TVERRFAGLIG ØVING. Som en del av kompetansestyringen i Ukom er det, med bidrag fra Safetec, etablert et tverrfaglig øvelsesopplegg. Formålet er å øve på praktisk bruk av et sosioteknisk systemperspektiv i datainnsamling, det vil si SEIPS-rammeverket, samt å øve på intervju- og analyseprosessen. Slike øvelser kan være nyttige for alle som utfører intervjubaserte undersøkelser etter alvorlige hendelser. En simulert undersøkelse kan, for eksempel, øves på følgende måte:

Flere undersøkelses-lag undersøker den samme hendelsen. Intervjuobjekter instrueres til å svare på ulike måter, avhengig av intervjuernes tilnærming.

Dersom undersøkelseslagene kommer frem til ulike (varianter av) funn, blir det diskutert hva det er ved datakvaliteten som bidrar til at gruppene kommer frem til ulike funn. Dette er utgangspunktet for videre justeringer av tilnærming.

BEDRE SIKKERHET. Selv om undersøkelses-lagene eventuelt kommer frem til de samme hovedfunnene, er det typisk variasjon mellom gruppene som skyldes ulikheter i datakvalitet: Varierende bruk av spørreteknikker kan medføre varierende grad av detalj i data, blant annet slik at tvetydigheter ikke alltid avklares. Varierende bruk av ledeord i intervjuguiden kan føre til at gruppene vektlegger ulike deler av pasientreisen.

I slike øvelser evalueres både prosess og resultat. Regelmessige øvelser, med evaluering, bidrar til at alle anvender metodene likt og har en forståelse av pasientreisen som et utgangspunkt for intervjubaserte undersøkelser. En likest mulig tilnærming produserer relevante tilrådninger og kan bidra til bedre pasientsikkerhet i hele pasientreisen.


Interessekonflikt/disclaimer:
Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten (Ukom) er en uavhengig, statlig virksomhet. Ukoms oppdrag er å undersøke alvorlige hendelser og andre alvorlige forhold i helse- og omsorgstjenesten. Safetec leverer et bredt spekter av tjenester innen sikkerhet- og risikostyring, der samspillet mellom tekniske, menneskelige og organisatoriske forhold tas i betraktning.

Dagens Medisin, fra Kronikk og debattseksjonen i 05-utgaven

Powered by Labrador CMS