Nyheter for deg som jobber i helsevesenet. Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

Annonser er kun beregnet for helsepersonell.

  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

ALVORLIG: Statens legemiddelverk holdt mandag pressekonferanse om AstraZeneca-vaksinen. En helsearbeider som ble innlagt etter vaksinering er død, opplyste medisinsk fagdirektør Steinar Madsen.

Foto: Anne Grete Storvik

Undersøker sammenheng mellom dødsfall og vaksinering

 Legemiddelverket skal nå gå ekstra nøye gjennom uventede eller alvorlige bivirkninger av alle de godkjente vaksinene.

Publisert: 2021-03-15 — 14.12
Denne artikkelen er over ett år gammel.

STATENS LEGEMIDDELVERK/OSLO (Dagens Medisin): Statens legemiddelverk (SLV) holdt pressekonferanse om status på behandlingen av de meldingene som er kommet om bivirkninger etter AstraZeneca-vaksinering.

Vaksineringen ble stanset inntil videre etter tre helsearbeidere har blitt innlagt på Rikshospitalet på grunn av komplikasjoner knyttet til blodpropp. De hadde alle blitt vaksinert med AstraZeneca-vaksinen. 

– En person er død, opplyser Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i SLV, under pressekonferansen mandag, men kan verken bekrefte eller avkrefte at det har sammenheng med vaksinen. 

– Denne personen hadde et svært sjeldent sykdomsbilde. De tre har en svært uvanlig kombinasjon av lavt antall blodplater i blodet, blodpropper i små og store kar, samt blødninger.  understreket han videre.

EMA går nå gjennom lignende bivirkningsmeldinger i Europa. 

SVL har fått enmengde bivirkningsmeldinger de siste dagene. De aller fleste gjelder vanlige bivirkninger som ikke er alvorlige. 

– Vi har ikke fått flere meldinger om alvorlige bivirkninger. Vi ber likevel de som opplever uventede, sjeldne og alvorlige bivirkninger om å melde fra. SLV vil gå ekstra nøye gjennom uventede eller alvorlige bivirkninger etter alle de godkjente vaksinene, sier Madsen. 

Rikshospitalet jobber med å finne likhetstrekk mellom de tre personene som har opplevd blodpropp for å finne en mulig sammenheng.

Også prosessen videre var tema på pressemøtet.

– Det å stanse vaksinering med AstraZeneca-vaksinen er en nasjonal beslutning, understreket Madsen. 

– Vaksinen er fremdeles godkjent, fremholdt han. 

Dette har skjedd: 

Legemiddelverket fikk nylig flere bivirkningsmeldinger om yngre vaksinerte som har fått hudblødninger (småprikket hudblødning og/eller større eller mindre blå flekker) etter koronavaksinasjon. Dette er alvorlig og kan være et tegn på nedsatt antall blodplater.  

De ba personer som har fått AstraZeneca-vaksinen og opplever kraftig økende sykdomsfølelse mer enn tre dager etter vaksinasjon og  ser større eller mindre blå flekker i huden (hudblødninger) må oppsøke fastlege eller legevakt så snart som mulig.  

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!