SAKSOMKOSTNINGER: Helse- og omsorgsdepartementet har bestemt at forskningsgruppen ved Haukeland universitetssjukehus får dekket sakskostnader på 140.000 kroner. Montasje med klipp fra brev: Lasse Moe

Foto:

Legemiddelverket må dekke 140.000 i saksomkostninger

Helse- og omsorgsdepartementet har bestemt at brystkreft-miljøet på Haukeland universitetssjukehus får dekket advokatutgifter etter konflikten med Statens legemiddelverk.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Dagens Medisin har gjennom flere saker dekket konflikten mellom brystkreftforskere på Haukeland universitetssjukehus og Statens legemiddelverk (SLV). 

SLV vedtok våren 2020 en stans i inklusjonen av pasienter i en av studiearmene i en brystkreft-studie, den såkalte p53-studien.

Før jul omgjorde Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) vedtaket, blant annet fordi de mente det ikke hadde vært tvil om hvordan pasientene i studien skulle behandles.

SKAL BETALE: – Departementets vedtak om at vi skal dekke klagers omkostninger er endelig. Dette tar vi til følge, sier områdedirektør Karen Marie Ulshagen i Statens legemiddelverk. Foto: Vidar Sandnes

Liten respons
I et brev som er sendt fra Helse og omsorgsdepartementet til advokatselskapet Wikborg Rein, fremgår det at Helse- og omsorgsdepartementet pålegger Legemiddelverket å dekke forskernes advokatutgifter i forbindelse med saken.

HOD viser til at en part kan få dekket saksomkostninger dersom et vedtak blir dekket til gunst for part, og videre at departementet vurderer det slik at det var nødvendig med advokat for å oppnå en endring i vedtaket.

«Etter departmentets vurdering fremstår saken som komplekst både faglig, og rettslig. Saken har vært viktig for klager, og departementet legger også vekt på at Legemiddelverket bare i noen grad har respondert på klagers anførsler. Departementet legger derfor til grunn at det har vært nødvendig å pådra seg kostnader til advokat», heter det i brevet.

Departementet har fastsatt summen på sakskostnader til 140.000 kroner.

– Departementets vedtak om at vi skal dekke klagers omkostninger er endelig. Dette tar vi til følge, sier områdedirektør for legemiddeltilgang, Karen Marie Ulshagen, i Statens legemiddelverk.

Powered by Labrador CMS