REKRUTTERINGSTRØBBEL: I Nord-Norge er de over 80 avtalespesialistene et viktig supplement til det samlede spesialisthelsetjenestetilbudet. Men det er vanskelig å rekruttere til ledige eller nye hjemler. 

Foto: pressefoto

«Ingen» vil bli avtalespesialist innen rus og avhengighet

Helse Nord har opprettet en avtalehjemmel innen rus- og avhengighet. Hjemmelen har vært utlyst to ganger, uten at noen har blitt tilsatt. 

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Helse Nord-styret møtes 15. desember og på sakskartet står blant annet en ny regional plan for avtalespesialister i helseregionen.

I Nord-Norge er de over 80 avtalespesialistene et viktig supplement til det samlede spesialisthelsetjenestetilbudet.

Krevende å rekruttere
Men, i saken som kommer på styrets bord onsdag i neste uke, fremgår det at det er krevende å rekruttere spesialister til ledige og nye hjemler, særlig utenfor Tromsø og Bodø.

 «Hjemlene utlyses ofte flere ganger både nasjonalt og internasjonalt, med varierende resultat», heter det i styresaken.

En avtalehjemmel innen rus- og avhengighet har vært utlyst to ganger uten at noen har blitt tilsatt. Det skal vurderes ny og tredje utlysning i 2021.

For å bedre rekrutteringen, dras mer målrettet markedsføring frem som et av tiltakene. I tillegg pekes det på at rekruttering som oftest skjer fra helseforetakene, og at det derfor er viktig at utdanningskapasiteten i regionen tar høyde for behovet for nye avtalespesialister.

«Det er åpnet for å gjennomføre deler av spesialiseringen i avtalepraksis, for på denne måten å øke utdanningskapasiteten. Dette er så langt ikke prøvd i Helse Nord».

Nesten halvparten ved pensjonsalder
Rekrutteringsbehovet de neste fem årene er størst i øyefaget. Av 18 avtalespesialister vil nesten 40 prosent være 67 år eller eldre allerede innen utgangen av 2020.

«Flere ønsker å trappe ned ved å inngå senior/junioravtale, og noen har varslet at de ønsker å avslutte avtalen i løpet av få år», heter det i styresaken.

«De neste to årene vil Helse Nord derfor gå gjennom fagfeltet øye med særlig oppmerksomhet rettet mot kapasitet, variasjon i forbruk, pasientstrømmer, geografisk fordeling, utdanningskapasitet mm, med mål om å sikre rekruttering til ledige avtalehjemler, og at befolkningen får et godt og tilgjengelig tilbud. Arbeidet skal gjennomføres i samarbeid med regionalt fagråd for øyefaget».

Når ikke målet om samarabeidsavtaler
I Nasjonal helse- og sykehusplan 2020-20232 er målet tettere integrering av avtalespesialister i spesialisthelsetjenesten. Blant tiltak som skal bidra til at målet nås er samarbeidsavtaler mellom helseforetakene og avtalespesialistene.

I den nye regionale planen i Helse Nord skal det følges opp at helseforetakene og avtalespesialistene faktis inngår gjensidig forpliktende samarbeidsavtaler, noe ingen av helseforetakene i nord per i dag greier:

Finnmarkssykehuset har avtaler med 87 prosent av avtalespesialistene, UNN har avtaler med 44 prosent, Nordlandssykehuset 38 prosent og Helgelandssykehuset 83 prosent.

Man vil også avklare avtalespesialistenes rolle i Helse Nords beredskapsplaner med bakgrunn i erfaringer fra koronapandemien.

Vil prioritere arbeidet
I sin oppsummering til styret, skriver administrerende direktør Cecilie Daae at hun er fornøyd med fremdrift og gjennomføring av tiltak så langt i planperioden.

«Flere av tiltakene er av kontinuerlig og langsiktig karakter, og det er derfor naturlig å videreføre disse i kommende tiltaksplan. Tiltakene sikrer at vi ivaretar vårt ansvar for å følge opp tjenesten i tråd med rammeavtalen, og vil bidra til å utvikle samarbeidet mellom avtalespesialister og helseforetak. Her er vi fortsatt ikke i mål, og adm. direktør vil derfor prioritere dette arbeidet».

Daae adresserer også rekrutteringsutfordringene:

«I Helse Nord er det mange små og sårbare behandlingsmiljø, både i sykehus og ved distriktspsykiatriske sentre. Disse er avhengig av tilstrekkelig antall spesialister for å opprettholde tilbud og vaktordninger, og for å kunne utdanne nye spesialister. Dette vil Helse Nord RHF ta hensyn til når fremtidens spesialisthelsetjeneste skal utvikles og dimensjoneres», oppsummerer hun.

Powered by Labrador CMS