Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

NUMMER 4: Cathrine Lofthus i Helse Sør-Øst er den høyest rangerte på maktlista av RHF-direktørene. Det er en helt riktig plassering, mener juryen. 

Foto: Vidar Sandnes

Mektig RHF-sjef: – Hun vil ha kontroll, og det har hun

Cathrine Lofthus, administrerende direktør i Helse Sør-Øst, er den mektigste av RHF-direktørene og den fjerde mektigste i Helse-Norge.

Publisert: 2020-12-03 — 06.00
LES OGSÅ
Dette er årets maktjury
LES OGSÅ
Trioen står stødig på makt-toppen

Direktørene i de fire regionale helsefore-takene (RHF-ene) er alle med på lista over de mektigste i Helse-Norge, men spredt mellom fjerde og 16. plass.

– Det er ikke urimelig at RHF-direktørene kommer høyt opp. Cathrine Lofthus er jo innkjøpsansvarlig under covid-19-pandemien og også leder av Beslutningsforum, påpeker Lars Vorland, som inntil nylig selv var direktør i Helse Nord.

Ei hånd på rattet i alt
– I møter i Beslutningsforum er Lofthus’ rolle å lede møtene, men de fire direktørene er nødt å bli enige. Som leder må du sette deg ekstra godt inn i sakene, og sånn sett har jo lederen av Beslutningsforum, gitt at jobben gjøres grundig, en stor påvirkningskraft. Det er også lederen som må stå frem i mediene og forsvare avgjørelsene.

– Cathrine Lofthus har en bred portefølje og ei hånd på rattet i alt som skjer i Helse Sør-Øst. Hun jobber kolossalt mye og er veldig detaljorientert, på godt og vondt. Mest godt. Cathrine vil ha kontroll, og det har hun.

Vorland peker videre på at RHF-direktøren også innehar tunge styreverv; Lofthus sitter blant annet i styret i KLP.

«Alle» liker Stig
Administrerende direktør Stig Slørdahl i Helse Midt-Norge er på syvende plass og beskrives av Vorland som kunnskapsrik, hyggelig og flink:

Cathrine Lofthus har en bred portefølje og ei hånd på rattet i alt som skjer i Helse Sør-Øst.
Lars Vorland, jurymedlem

– «Alle» liker Stig. Han setter seg godt inn i saker, men er ikke detaljfiksert. Helse Midt-Norge trengte en direktør som ble sittende en stund, og det regionale helseforetaket har hatt godt av Stig Slørdahl, sier Lars Vorland.

Slørdahl sitter også i styret i Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet (UiT) og i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, noe som også er maktposisjoner, poengterer Vorland.

Et stort potensial
I 2018-kåringen klatret daværende Helse Vest-sjef fra 17. plass til femte plass og ble dermed rangert over Cathrine Lofthus i Helse Sør-Øst. Helse Vests ferske direktør Inger Cathrine Bryne havner på 13. plass i årets maktkåring.

– Hun er ny i rollen, men ikke ny i spesialisthelsetjenesten, understreker Vorland.

Lars Vorland er tidligere Helse Nord-sjef og jurymedlem. 

Foto: Vidar Sandnes

Bryne kom fra stillingen som administrerende direktør i Helse Stavanger HF og har hatt flere lederstillinger ved Sørlandet sykehus.

– Årsaken til at hun ikke er høyere opp, er at hun er ny i rollen. Man er også beskyttet mot styreverv det første året som RHF-direktør. Men hun er god, og hun har et stort potensial, mener Vorland.

Hans egen etterfølger i sjefsrollen i Helse Nord, Cecilie Daae, kommer på 16. plass.

– Hun er rangert nederst av de fire RHF-direktørene fordi hun er helt fersk. Hun har jobbet med – men ikke i – spesialisthelsetjenesten og må nok ha litt tid på å venne seg til det.

Blant topp 20
På plassen bak Daae, kommer styreleder Svein Gjedrem i Helse Sør-Øst.

Helse Vests ferske direktør Inger Cathrine Bryne havner på 13. plass i årets maktkåring.

Foto: Svein Lunde/Helse Stavanger

– Han sitter også i styret for Haukeland universitetssjukehus og er veldig opptatt av, og har, kunnskap om økonomi og finanser.

– Gjedrem er den tydeligste styrelederen jeg har vært borti og en mann som også markerer seg tydelig, supplerer Petter Brelin.

Jan Frich, viseadministrerende direktør/fagdirektør i Helse Sør-Øst og medlem av Bestillerforum, er på en 18. plass.

– Han en viktig støttespiller for Cathrine Lofthus og har mye makt gjennom Bestillerforum, oppsummerer DM-redaktør Markus Moe.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!