Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

TØFT: – Det var tøft i Sverige, særlig i vår, sa overlege og statsepidemiolog på Dagens Medisins digitale møte onsdag ettermiddag. 

Tegnell om covid-våren: – Ingen vil oppleve det igjen

Den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell vil ikke gjenoppleve covid-våren.

Publisert: 2020-12-02 — 17.13

Anders Tegnell var onsdag gjest hos Dagens Medisins seminar om makt i helsevesenet, der også korona-håndteringen i Sverige, Norge og Danmark var tema.

– Det var tøft i Sverige, særlig i vår. Det vil ta litt tid før vi skjønner hvorfor Sverige ble rammet så hardt, så tidlig.  I de tre kritiske ukene i februar var det én million svensker på reise i utlandet. Spredningen skjedde over hele Europa, og vi fikk ikke stanset alle dem som var utenfor landet i denne tiden, sier Tegnell. 

Hele sendingen er tilgjengelig her:

 

– Så hadde vi liten spredning i sommer, og den lave spredningen varte lengre enn i mange andre land – og det tok lengre tid før den startet igjen til høsten. Nå er det en ganske stabil situasjon. Men dødsraten øker. Og det er vanskelig å forstå hvorfor den er så mye høyere enn i andre land, men det har å gjøre med hvordan vi organiserer omsorgen i eldreboligene.

På spørsmål fra debattleder Markus Moe, ansvarlig redaktør i Dagens Medisin, om hva man eventuelt har lært i Sverige om covid-håndteringen, viser Tegnell til at organiseringen av eldreboliger og beredskap er læringspunkter.

– 70.000 bodde i eldreboliger, og rundt 3000 av dem har dødd. Det er fryktelig. I løpet av sommeren har vi lært mye om hvordan vi skal beskytte disse, sier Tegnell.

–  Og så må vi ha høyere beredskap i sykehusene. Det svenske helsesystemet er IKEA-basert: alt blir levert på tid, og det betyr at man ikke har utstyr på lager. Man måtte løpe rundt på sykehusene for å skaffe utstyr til neste dag. Dette var veldig unødvendig, sa Tegnell, som også sier at man i Sverige ikke er så sikre på om en lovfestet lockdown ville fungert bedre.

Danske Lone Simonsen, professor ved Roskilde universitet, sa at hun er overrasket over at svenskene ikke har fått mer ros for å ha gjort det så bra senere i pandemien. Svenskene burde være stolte, sa hun.

–  Men det var de, repliserte Tegnell, som fortsatte:

–  Men svensk media har bestemt seg for å være svært kritiske hele denne tiden. Det er annerledes i norske og danske medier, de greier å være mer objektive, mener jeg, la han til.

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!