Får Forskningsrådets innovasjonspris – gir prispenger til UiOs Spark-program

Gründer og vitenskapelig direktør i Vaccibody, Agnete Fredriksen, får prisen for å blant annet bidra til at Norge har en kunnskapsbasert helsenæring i verdenstoppen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

VANT FORSKNINGSPRIS: Agnete Fredriksen, gründer og vitenskapelig direktør i legemiddelselskapet Vaccibody. Foto: Forskningsrådet

Prisen på 500 000 kroner er øremerket innovasjonsaktiviteter, og Fredriksen vil gi pengene til Universitetet i Oslo (UiO) sitt innovasjonsprogram for helserelatert livsvitenskap (SPARK).

Tidenes største norske biomed-avtale
Forskningsrådet skriver i en pressemelding at Fredriksen på en imponerende måte har vist kraften i å koble biomedisinsk forskning med de krevende kapital- og utviklingsfasene. Vaccibody sikret tidligere i år den største avtalen innen norsk biomedisin noensinne, da de inngikk en lisens- og kommersialiseringsavtale for selskapets DNA-vaksiner med selskapet Genentech til en verdi av 6,9 milliarder kroner.

– Har vært avgjørende i hele løpet
Vaccibody-gründeren sier i en uttalelse at hun er utrolig glad for å motta prisen.

– Forskningsrådet har vært avgjørende i hele løpet fra den grunnleggende forskningen til nå i utviklingsløpene. Jeg og mine kolleger har trengt den støtte på veien til å etablere firmaet som nå kan redde liv med vår teknologi og samtidig skape arbeidsplass til mer enn 50 kunnskapsmedarbeidere, sier Fredriksen.

Forskningsrådets innovasjonspris:

Forskningsrådets innovasjonspris gis årlig til en virksomhet eller person som har utmerket seg med eksepsjonelt god utnyttelse av forskningsresultater og på den måten skapt forskningsbasert innovasjon.I juryens begrunnelse for tildeling vektlegges innsats over tid og med utgangspunkt i egen forskning, innovasjonsmilepæler og nå også innsats innenfor infeksjons- og pandemifeltet.Juryen har bestått av Hilde Tonne (juryleder), Geir Førre, Eimund Nygaard, Kirsti Hjemdal, Pinar Heggernes, Jan Magnus Aronsen og administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen.Kilde: Forskningsrådet

Anne Kjersti Fahlvik, områdedirektør for næringsutvikling og nyskaping i Forskningsrådet, mener Vaccibody er et unikt eksempel på hvordan kombinasjonen av talent, et sterkt team og solide forskningsmiljøer som er bygget over lang tid, kan gi kunnskap som fører til innovative produkter i verdensklasse.

– Fredriksen har også i løpet av karrieren delt raust av sin innsikt i og erfaringer både med fagmiljøet og allmennheten, sier Fahlvik i en uttalelse.

Rekordmange forslag
Forskningsrådet opplyser at det i år var et rekordstort antall forslag til mottakere av prisen, som endte i tre finalister. I tillegg til Agnete Fredriksen og Vaccibody ble også NTNU nominert for sitt arbeid med sin svært sensitive koronatest som ble utviklet på rekordfart i løpet av april i år, og Tidsvis AS, som utvikler nye måter å formidle forskning på, med et spesielt søkelys på historie og kulturarv.

Powered by Labrador CMS