Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde

Helsepolitisk talsperson i Ap, Ingvild Kjerkol.

Foto: Lars Brock Nilsen

Ap ber helseministeren revurdere styringen av e-helse

– En topptung sentral styring av e-helsefeltet gir ikke den framdriften vi trenger.

Publisert: 2020-11-25 — 12.20

Dette sier helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet (Ap), Ingvild Kjerkol, som nå er ytterligere bekymret for styringen av e-helsefeltet. At e-helsedirektør Crhistine Bergland slutter, kaller Kjerkol et «skudd for baugen» for helseministerens «prestisjeprosjekt» Akson.

LES OGSÅ
Nå er samhandling «ute» av Akson

– Nå bør statsråden kanskje heller flytte penger over fra byråkrater og konsulenter, til resultater for tjenesten. Det som skulle bli en motorvei for gode løsninger ble isteden en byråkratisk mastodont, heter det fra Kjerkol.

Akson er den felles journalløsningen for kommunene som Direktoratet for e-helse foreslår. Det omstridte prosjektet er planlagt å ta minst ti år å ferdigstille, og kan samlet koste minst 22 milliarder å innføre.

Dagens Medisins artikler om Akson og En innbygger en journal er samlet her.

Ap har blant annet varslet at de vil trekke deler av bevilgingen til Akson, i forslaget til statbusjett for neste år.

LES OGSÅ
E-helsedirektøren slutter: – Kritikken har vært krevende

Kjerkol, som sier at «man skal ha respekt for en leder som velger å gå fra post»,  er samtidig klar på at at hun mener at Direktoratet for e-helse ikke har greid å forankre sine strategier blant helt sentrale aktører i e-helse Norge etter snart fem år i drift.

–  Ei heller kan man vise tilfredsstillende resultater åtte år etter stortingsmeldingen Én innbygger, én journal, legger hun til.

–  Mye takket være Bergland og opprettelse av direktoratet, så kom e-helse tungt på den politiske dagsorden. Men konkret handling, og resultater for tjenesten ble ofte utsatt til fordel for nye rapporter, og nye oppdrag for konsulentene. Helseministeren bør nå tenke seg godt om før veien går videre. Arbeiderpartiet mener en topptung sentral styring av e-helsefeltet ikke gir den framdriften vi trenger.

–  Nå må det handle om å vise tillit og gi ansvar til de som er operative og nærmere pasientene, fagfolkene som møter pasienten og de som har sørge for ansvaret i helsetjenesten, heter det fra Kjerkol.

 

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Kjell Krüger 25.11.2020 14.41.14

  Overlege

  Det er en lykke for helsevesenet at AKSON omsider smuldrer opp. Et gedigent pengesløseri er visst i ferd med å stoppes. Nå må man, gjennom en mager organisasjon, samle og styre norske IT-leverandører og bestille de nødvendige teknologiske løsningene fra disse. Det er tross alt her 30 års kompetanse om norsk helse-IT sitter. Vi må sy sammen og videreutvikle de beste av eksisterende løsninger. Penger spares og vi får noe som virker. Utviklet fra bunn og opp, ikke top-down. Begynn med å finansiere opp en slik organisering med 100 mill, ikke 22 milliarder...….

 • Rune Olsen 28.11.2020 10.58.42

  Lege

  Ja, det burde vært avskrekkende nok å se på erfaringene fra Danmark og USA!

Nyheter fra startsiden

Post ASCO 2021

DMTV: Her finner du oversikten over alle kongressvideoer!

På de nye DMTV-sidene finner du alle sendingene fra ASCO 2021 og tidligere kongresser.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!