ROSER FORSKNINGSINITIATIV: Espen Rostrup Nakstad hyllet forskningsmiljøene under presentasjonen av Transtudien tirsdag.

Foto: Vidar Sandnes

Hyller korona-forskningen

–  Vi har gjort kvantesprang i forskningen globalt dette året.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

STORO (Dagens Medisin): Dette konstaterte assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad under lanseringen av Transtudien tirsdag. I studien, som håper på 70.000 deltakere, skal forskere ved Oslo universitetssykehus undersøke om tran kan forebygge covid-19.

Nakstad ønsker både denne studien, og andre norske forskningsinitiativ om covid-19, velkommen.

–  I år er det en forskningsdugnad, og det legges enorme ressurser i forskning. Norge har allerede bidratt mye i forbindelse med Solidarity-studien, viste han til.

–  Forskningsmiljøene i Norge har vært aktive helt siden mars. Koronastudien er et eksempel, og den tas nå videre i denne store tran-studien.

– I Norge kan vi bidra til å få mer kunnskap om sykdommen, hvordan den forebygges og behandles. Derfor ønsker vi velkommen alle sånne initiativer til forskning. Og bakteppet, som vi alle hørte om i går (nyheten om en koronavaksine fra Pfizer, journ.anm), er en situasjon hvor vi har gjort kvantesprang i forskningen globalt dette året. Det som ble annonsert i går, og det som vil komme på vaksineforskning, var det ingen som så for seg for et år siden, at var mulig å klare på ett år.  

– Dette viser bare hvor enorm innsatsen er vitenskapelig sett. Kanskje er dette noe av det største man har klart på mange generasjoner; Vitenskapen finner sammen, sette inn ressurser og bidrar til god og trygg forskning, sa han.

Powered by Labrador CMS