Publiserte studie om drikkevannet på Askøy

Norske forskere publiserte nylig en studie på bakterieutbruddet i drikkevannet på Askøy, i tidsskriftet Eurosurveillance.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Sommeren 2019 var det utbrudd av campylobacter i drikkevannet på Askøy, utenfor Bergen.

Forskere ved Folkehelseinstituttet (FHI) undersøkte utbruddet, og har derfor god innsikt i utbruddet, som nå er publisert i smittevernstidsskriftet.

Bakterien som var i drikkevannet, kan føre til gastroenteritt.

VIKTIG FORSYNING: – Utbruddet er også en kraftig påminnelse om at vannforsyningssystemer er sårbare og delvis ubeskyttet, sier seniorrådgiver Susanne Hyllestad i Folkehelseinstituttet. Foto: FHI

– Vi gikk bredt ut og flere typer undersøkelser ble utført. Epidemiologiske-, mikrobiologiske og miljøundersøkelser ble benyttet for å kartlegge utbruddet, sier seniorrådgiver Susanne Hyllestad i Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.

Du kan lese selve studien i tidsskriftet Eurosurveillance her.

Etterforsket prøver fra drikkevann
Forskerne undersøkte avføringsprøver av dem som ble syke i kommunen, som påviste Campylobacter jejuni.

Etter nærmere intervjuer av dem som fikk påvist bakterien og samtaler med kommunen om hvor de smittede bodde, fant forskerne ut at alle sammen fikk vann fra et høydebasseng i Kleppe vannverk.

Denne samme bakterien ble også funnet i vannprøver fra høydebassenget på Kleppe, og på tre steder der vannet fra bassenget rant ut.

Hyllestad forklarer til Dagens Medisin at tidsskriftet Eurosurveillance fattet interesse for utbruddet på Askøy, fordi de hadde brukt nye metoder for å etterforske hendelsen.

– Eurosurveillance er et tidsskrift som publiserer smittesituasjoner som omhandler Europa. Vi hadde brukt mange typer metoder for å forske på hendelsen, for eksempel SMS, for å sende ut spørreskjema. Da brukte vi kommunen sitt samlingssystem som var veldig enkelt å bruke – og mye mindre tidkrevende enn telefonintervjuer.

– Hvor vanskelig var det å finne korrekt smittekilde? 

– Man må alltid gå ut bredt, så ikke man kortslutter undersøkelsene med raske antakelser. Vi gjorde veldig mange epidemiologiske og mikrobiologiske undersøkelser, som tilsier at vi kunne være ganske sikre.

– Hva kan ha skapt smitten i vannforsyningen?

– Vi tror det kom av en ekstrem regnværshendelse, i kombinasjon med tørke, som har gjort at det har trengt inn regnvann med sykdomsfremkallende bakterier inn i bassenget. 

Viser utsatt infrastruktur
Hyllestad forklarer at rapporter som den fra Askøy kan være viktige for andre land for å kunne lære av erfaringer om utbruddspunkter.

– Utbruddet er også en kraftig påminnelse om at vannforsyningssystemer er sårbare og delvis ubeskyttet. Vi har for lite oppmerksomhet om kritisk infrastruktur som drikkevann.

Men så store utbrudd som man så på Askøy er ikke veldig vanlig.

– Det er 12 år siden sist campylobacter utbrudd på Røros. Det involverte over 1000 personer. Men vi har små utbrudd hvert år, med kanskje to personer som kan ha fått bakterien. Noen av disse utbruddene kan være knyttet til drikkevann, men det er ikke alle utbrudd som blir etterforsket.

Powered by Labrador CMS