Mats A. Kirkebirkeland (H) er medlem i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Foto:

– Kan ikke binde behandlere på hender og føtter

Det er ikke mulig å pålegge behandlere å informere om at de ikke har oppgjørsavtale, mener Høyre.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Om man går til en lege eller tannlege som ikke har direkte oppgjørsavtale, mister man retten til å få dekket egenandelen fra Helfo.

Derfor ønsker nå SV og helsepolitisk talsperson Nicholas Wilkinson å pålegge spesialister som ikke har avtale om direkte oppgjør, å informere pasientene om dette, slik Dagens Medisin skriver.
Saken er kommet opp i forbindelse med endringer i folketrygdloven.

Avtale om direkte oppgjør gjør at folketrygden betaler direkte til tjenesteyter for en konsultasjon eller et inngrep - i stedet for at pasienten må legge ut og få kostnaden refundert av Helfo.

Men Høyre mener det ikke er mulig å pålegge behandlere å informere om dette:

– Vi kan ikke binde behandlere på hender og føtter. Høyre mener derfor at det ikke mulig å gå for en slik løsning som SV ønsker. Det er et for inngripende tiltak for flere helprivate tjenesteytere som i dag ikke har en tilknytning til det offentlige, sier Mats A. Kirkebirkeland (H) medlem av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

– Vi er opptatt av at forslaget ikke skal medføre at brukerens rettigheter innsnevres, samtidig som at tiltaket ikke skal være for inngripende for tjenesteyteren, sier Kirkebirkeland.
– Denne avveiningen er forsøkt balansert gjennom at private tjenesteytere, som tannlegene, kan velge om de ønsker å praktisere for trygdens regning. Dette i motsetning til tjenesteytere som har en avtale med det offentlige, som pålegges en plikt.

– Vi ønsker også å vise til at helsepersonell også har et ansvar. Helsepersonell skal etter Helsepersonelloven § 6 sørge for at helsehjelpen ikke påfører pasient, helseinstitusjon, trygden eller andre unødvendig tidstap eller utgift. Plikten gjelder også ved ytelse av helsehjelp til den enkelte pasient.


– Tannleger og tannpleiere har i dag også en selvstendig forskriftsfestet plikt til å vurdere hvorvidt et medlem har en tilstand som kan gi krav på stønad i medhold av folketrygdloven, sier Kirkebirkeland.

Powered by Labrador CMS