BØR TAS TIDLIG: Resultater fra den svenske studien tyder på at jo tidligere man tar HPV-vaksinen, jo bedre beskyttet er man. 

Foto: Vidar Sandnes (illustrasjonsfoto)

Studie: HPV-vaksine beskytter bedre enn man visste

Vaksinering av populasjoner mot humant papillomavirus (HPV), som forårsaker de fleste tilfeller av livmorhalskreft, er effektivt og redder liv, ifølge en stor svensk studie. Og jo tidligere den tas, jo mer beskytter den. 

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Tidligere studier har vist at HPV-vaksinen kan forebygge forstadier til kreft. Nå viser en stor svensk studie blant 10-30 år gamle kvinner at HPV-vaksinen faktisk reduserer risiko for livmorhalskreft på populasjonsnivå.

– Nå kan vi for første gang på befolkningsnivå vise at HPV-vaksinasjon beskytter mot livmorhalskreft og ikke bare celleforandringer, sier Jiayao Lei, forsker ved avdeling for medisinsk epidemiologi og biostatistikk ved Karolinska Institutet ifølge en nyhetsmelding.

Pär Sparén og Jiayao Lei, forskere ved Karolinska Institutet.  Foto: Stefan Zimmerman

– Det er noe vi tidligere har mistenkt, men som vi nå faktisk kan vise i en stor nasjonal individbasert studie, legger hun til.

Jo yngre, jo bedre beskyttet
Studien fra Karolinska Institutet, publisert i New England Journal of Medicine, fant at kvinner som er vaksinert mot HPV, har en betydelig lavere risiko for å utvikle livmorhalskreft. De som er vaksinert i ung alder er ekstra godt beskyttet.

Av nesten 1,7 millioner jenter og kvinner hadde dem som hadde blitt vaksinert før fylte 17 år, 88 prosent redusert risiko for å utvikle livmorhalskreft. Risikoen for dem som ble vaksinert i alderen 17 til 30 år ble redusert med 53 prosent.

– Dette gir støtte til å fortsette å tilby HPV-vaksine til barn og ungdommer gjennom vaksinasjonsprogrammer, sier Pär Sparén, som er professor ved samme institusjon og studiens sisteforfatter.

Powered by Labrador CMS