Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn

Forskningsmetodikk – og retningslinjer for placebo?

Placebo-behandling er fremtidsaktuelt og kan forsvare bruk av alternative behandlingsmetoder, men retningslinjer må etableres for at placebo kan brukes på en etisk forsvarlig måte.

Publisert: 2020-09-28 — 05.38
Denne artikkelen er over ett år gammel.

Oddveig Birkeflet

Innlegg: Oddveig Birkeflet, akupunktør, sykepleier og selvstendig næringsdrivende, Portalen Helse, Asker

JEG VISER TIL Britt Hertzberg Untiedts kronikk i Dagens Medisin (14/2020), under tittelen «Feil fokus hindrer bærekraftig behandling».

Kronikkforfatteren understreker at medisinsk forskning forholder seg til det biokjemiske, og hun skriver at forskningen kommer til kort når alternativmedisinske behandlingsmetoder skal undersøkes.

EFFEKT. For å undersøke effekten av alternativ behandling/akupunktur på en sykdom, må sykdommen diagnostiseres, og dette skjer innenfor det medisinske domenet.

Innenfor akupunktur diagnostiseres ikke sykdom med biomedisinsk terminologi: Sykdom defineres som energi-ubalanse. Energiene Yin, Yang og Qi gjennomstrømmer mennesket, og kan stagnere, tappes eller være i overskudd. Dette er taoistiske/religiøse begreper, som ikke kan måles.

KOMMER TIL KORT. Det er umulig å måle en Yang-energi-ubalanse i leveren, påvise at det faktisk er denne som forårsaker sykdommen, og dokumentere at akupunktur normaliserer energien og kurerer lidelsen.

Tradisjonelle forskningsmetoder kommer til kort. Vitenskapelige forskningsmetoder er ikke beregnet for å måle «religiøse energier»

Det er riktig som Untiedt sier, at tradisjonelle forskningsmetoder kommer til kort. Vitenskapelige forskningsmetoder er ikke beregnet for å måle «religiøse energier». Taoistiske helseråd, samt andre åndelige og spirituelle tilnærminger, kan studeres ved det teologiske fakultet og praktiseres uten moms. Folks behov for omsorg, trøst, og å bevare et håp om lindring, kan ivaretas.

RETNINGSLINJER. Håp, forventning og betinging er en trigger for placebo-reaksjoner. Placebo-behandling er fremtidsaktuelt og kan forsvare bruk av alternative behandlingsmetoder. Dette krever etablering av retningslinjer for bruk av placebo på en etisk forsvarlig måte.

Helsepersonell kan bruke alternative behandlingsmetoder basert på en vitenskapelig forklaringsmodell, slik at placeboeffekten av akupunktur kan utnyttes på en bedre måte.

Ingen oppgitte interessekonflikter


Dagens Medisin 15/2020, fra Kronikk og debattseksjonen

 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!