FRYKTER E-HELSELOV: Oslo kommune er sterkt kritiske til Akson, og glade for at e-helseloven etter alle solemerker ikke får flertall i Stortinget. Nå er kommunen, sammen med Helse Sør-Øst, i gang med prosjekt storbylegevakten, og mener man her vil finne gode digitale løsninger: –  Hvis vi gjør vår greie knyttet til storbylegevakten, så kan det være et alternativ til Akson, sier Steen til Dagens Medisin.

Foto: Vidar Sandnes

Oslos helsebyråd om e-helseloven og Akson: – En litt farlig kobling

– Det kan være at det ikke er tilfeldig at e-helseloven og Akson kommer samtidig, sier Robert Steen (Ap). Han mener lovforslaget er alvorlig for Kommune-Norge.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Byråd for helse, eldre og innbyggertjenester i Oslo kommune, Robert Steen (Ap) , er glad for at Frp vraker forslaget om ny e-helselov, i likhet med SV, Sp og Ap.

– Flertallet på Stortinget er skjørt
Nå håper han at Frp står ved det de sier.

Hvis vi gjør vår greie knyttet til storbylegevakten, kan det være et alternativ til Akson. Robert Steen

Dagens Medisins artikler om En innbygger, en journal og Akson er samlet her


– Situasjonen er at flertallet på Stortinget er skjørt, og henger på Frp. Inntil vi har sett avstemmingen kan vi ikke være helt sikre på resultatet. Det er veldig bra at Frp har falt ned på de samme vurderingene som vi har gjort: Vi mener loven aldri burde vært fremmet i det hele tatt. Men vi stoler på at de lander på det de sier de skal.

Steen karakteriserer lovforslaget som alvorlig for Kommune-Norge.
– Det er viktig og naturlig at vi engasjerer oss i saken.
Fredag har Steen invitert ulike fagorganisasjoner i helse, blant andre Tannlegeforeningen, NITO, Legeforeningen og Fagforbundet for å ta en «prat om hvor de er» når det kommer til lovforslaget.
Oslo kommune har som kjent vendt tommelen ned for Direktoratet for e-helses anbefaling om Akson, den omstridte journal- og samhandlingsløsningen som er ment å omfatte alle kommuner i Norge. (Utenom i Helse Midt-Norge, de lager sitt eget system, Helseplattformen).

–  Målet med en slik løsning – flyt av data mellom behandlingsnivå for pasienter i Norge – støtter vi, det gjør jo alle. Men veien dit er vi veldig, veldig uenig i. Vi er kommet lengre i forståelsen av hvordan teknologien skal brukes og utvikles, enn å kjøpe store anskaffelser. Men så har jeg full respekt for at andre mener andre ting, og mener annerledes fordi de de har andre rammebetingelser enn Oslo, sier han, og legger til:

– Hvis andre kommuner ønsker å kjøre videre med Akson så skal jeg ikke legge meg opp i det. Men da må vi kjøre vårt eget løp.

Og det er her e-helseloven kommer inn:

– Om den blir gjennomført så kan staten pålegge kommuner som Oslo å ta i bruk løsningen, uten at vi har innsigelsesmulighet. Det er koblingen vi ser som litt farlig. Og det kan være at det ikke er tilfeldig at loven og Akson kommer samtidig.

– Akson vil fortsatt kunne videreføres uten at loven er vedtatt?

–  Ja, og da er det ekstra viktig for oss, basert på vår egen situasjon, at vi ikke har en e-helselov som tvinger noe på Oslo som ikke Oslo vil ha.

Oslo har en «alternativ vei», gjennom etablering av storbylegevakt på Aker, som etter planen skal være klar i 2023, viser Steen til.
 – Dette er et samarbeid mellom Helse Sør-Øst og Oslo kommune, og dekker en befolkning på 700.000 mennesker. Det er like stort som Midt-Norge, som jo innfører sin egen løsning. Hvis vi gjør vår greie knyttet til storbylegevakten, så kan det være et alternativ til Akson.

Powered by Labrador CMS