BRYSTKREFT-BEHANDLING: Overlege Hans Petter Eikesdal sier resultatene fra studien lagt frem lørdag, er svært viktige. Arkivfoto.

Foto:

Resultater på ny behandling for brystkreft vekker oppsikt

For første gang på flere år er det kommet en ny behandling som gir bedre overlevelse etter operasjon for hormonfølsom brystkreft.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Professor og overlege ved Haukeland universitetssjukehus, Hans Petter Eikesdal, understreker at det er en viktig nyhet innen brystkreft som ble sluppet fra den europeiske kreftkongressen ESMO lørdag.

Studien finner at behandling med legemidelet abemaciclib, i tillegg til hormonbehandling, reduserer risiko for tilbakefall med 25 prosent hos pasienter med hormonfølsom brystkreft i høyrisikogruppe.

– For dem som er i høyrisikogruppen, typisk dem med spredning til lymfeknuter i armhulen, vil dette være en viktig behandling å legge til når den er blitt godkjent.

– Samtidig er ikke abemaciclib uten bivirkninger, der især diaré er problematisk i en adjuvant situasjon der man mottar en «for sikkerhets-skyld»- behandling. De fleste er allerede kurert uten at de får to år med abemaciclib, og da må man jobbe med å gjøre gjennomføringen av to år med abemaciclib så overkommelig som mulig.

– Men alt i alt er dette en gledelig nyhet og noe som vi snarlig vil diskutere å ta inn i norske behandlingsanbefalinger, sier Eikesdal til Dagens Medisin.
– Dette er en svært viktig studie, og  funnene vil endre praksis, sa Giuseppe Curigliano, leder for ESMOs komité for retningslinjer, da han presenterte resultatene for pressen tidligere denne uken.

Hans Petter Eikesdal opplyser om følgende interessekonflikter: Honorar for å holde foredrag: Astra Zeneca, Novartis, Pfizer, BMS, Pierre Fabre, Amgen, HAI Interaktiv AS, Dagens Medisin, Roche. Advisory boards: Novartis, Pfizer, Roche, Eli Lilly, Aptitude Health, Daiichi Sankyo. Forskningsstøtte: (to research group): Pfizer, Astra Zeneca

Powered by Labrador CMS