Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

GLOBAL IT-DUGNAD: COVID-19 Detect and Protect Challenge har fått med seg flere tunge teknologiselskaper på laget, deriblant Microsoft, Intel, Amazon og Google. Eivind Holt ble en av ni Grand Prize-vinnere.

Foto: skjermbilde YouTube/privat

Norsk bidrag blant vinnerne i global covid-19 IT-dugnad

Utviklere verden over har laget billige og brukervennlige løsninger som hver på sin måte bidra i kampen mot koronapandemien.

Norske Eivind Holt har utviklet en sensor som måler og lagrer helsedata fra pasienter på lang avstand og integrerer informasjonen i eksisterende journalsystemer.

Publisert: 2020-08-13 — 13.14

Verdens største utviklermiljø Hackster har, sammen med FNs utviklingsprogram (UNDP), invitert utviklere verden over til å finne opp billige og brukervennlige IT-løsninger som kan hjelpe særlig utviklingsland i kampen mot koronapandemien.

375 bidrag har kommet inn fra 60 land. Nær halvparten av bidragene er fra lav- eller mellominntektsland. Ti vinnere ble annonsert på YouTube onsdag.

Norsk oppfinnelse til topps
Blant dem var bidraget fra norske Eivind Holt, til vanlig senior systemutvikler i Dips.

Innovasjon har han kalt «Global Scale Remote Health Monitor».

Sensoren har titalls kilometers rekkevidde og lang batterilevetid. 

Foto: privat

Den fjernovervåker pasienter er mistenkt smittet av koronaviruset, enten de oppholder seg hjemme eller på sykehjem, og sender data om oksygenmetning og puls via et langdistansenettverk til helsepersonell, uten at de trenger å komme i fysisk kontakt med pasientene.

Sensoren har titalls kilometers rekkevidde og lang batterilevetid og dataene kan integreres i journalen på sykehus og fastlege ved hjelp av åpne, internasjonale standarder for utveksling av eHelse.

– Jeg har laget prototyper de siste årene som utnytter mulighetene ved nye typer sensornettverk. Særlig innen helse tror jeg dette vil revolusjonere hvordan sykdommer oppdages og hvordan pasienter følges opp, sier Holt til Dagens Medisin.

Da FNs utviklingsprogram oppfordret innovatører globalt til å bruke sin ekspertise til å finne løsninger på de nye utfordringene pandemien har skapt, ble Holt overbevist om at konseptet hans kunne bidra positivt.

– Jeg brukte ledige kveldstimer i hjemmeferien til å sette sammen teknologiene jeg har utforsket den senere tid, for å ende opp med en demonstrasjon. Veien videre er åpen. Målet var først og fremst å se om disse tingene ville spille sammen uten tekniske eller praktiske hinder. Jeg har skrevet en teknisk gjennomgang slik at andre kan overføre dette til andre områder, i global dugnadsånd. Et annet veldig viktig resultat av prosjektet er at jeg har fått demonstrert hvordan man åpner for innovasjon innen eHelse når de etablerte pasient- og journalsystemene støtter åpne internasjonale standarder. Neste skritt for mitt prosjekt er å demonstrere det integrert med journalsystemer som brukes i Norge, sier han videre.

Hackster og UNDP fikk inn 375 bidrag fra 60 land. De ti vinnerne ble annonsert på YouTube. 

Foto: skjermbilde YouTube

Ti vinnere
Totalt ble det kåret ni «Grand Prize-vinnere», pluss en folkets favoritt.

Blant bidragene som gitt helt til topps var et visir som måler avstanden til andre, overvåker temperaturen din og varsler om du er for nær andre eller om temperaturen din øker. Et digitalt stetoskop til en pris på under en dollar. En maskin som desinfiserer medisinsk utstyr. En trådløs plate som kan åpne heisdører uten at man trenger å trykke på en knapp og dermed utsette seg for smitte. En dørassistent som måler hvor mange kunder som er i butikken til enhver tid og automatisk gir rødt lys når maksantallet er nådd. En sensor som kan samle informasjon om kroppstemperatur i hele samfunn, gi beskjed ved plutselige endringer og dermed avdekke smitteutbrudd. En trådløs feberskanner som kan erstatte manuell feberskanning ved inngang til for eksempel bygninger. En kontaktløs såpe, vann og papirhåndkledispenser.

Folkets favoritt er det to italienske ingeniørstudenter som står bak. De har funnet opp en robot «P3psi», som styres ved hjelp av en smarttelefon og kan frakte medisiner, utstyr eller matvarer til personer som er isolert fordi de er smittet av koronaviruset.

Stjel og del
– Alle de 375 bidragene kan kopieres og deles. De er enkle å bruke, enkle å kopiere og billige å implementere, sa Adam Benizon, gründer av Hackster, da vinnerne ble annonsert via en livestream onsdag.

Detaljer om både utstyr og kildekoder, samt bruksanvisninger til den enkelte oppfinnelse ligger ute på nettsidene til FNs utviklingsprogram.

COVID-19 Detect and Protect Challenge har fått med seg flere tunge teknologiselskaper på laget, deriblant Microsoft, Intel, Amazon og Google, noe som gjør det til mer enn bare en tech-konkurranse.

Covid-19 har understreket behovet for gode IT-løsninger. Dette er en digital respons til dette behovet.
Kiki Karakatsani, innovasjons og teknologisjef i Microsoft

– Partnerne har bidratt finansielt til prosjektet, både gjennom penger til å realisere prosjektene og også ved å kjøpe inn og distribuere 3D-printere til flere land i Afrika, sa han videre.  

Digital respons på pandemien
Bradley Busetto, som er direktør for UNDP, beskriver initiativet som «en ny måte å demokratisere innovasjon i krisetid».

– Det er inspirerende å høre om alle disse løsningene, som vil hjelpe samfunnene som trenger det mest. Globalt samarbeid er det vi trenger nå.

– Vi har mobilisert vårt globale nettverk av folk og vil jobbe tett med lokale tech-miljøer for å få disse verktøyene bygget, testet og implementert der de trengs aller mest, sier Haoliang Xu, assisterende generalsekretær i FN.

Kiki Karakatsani, innovasjons og teknologisjef i Microsoft er imponert over kreativiteten og innovasjonen i bidragene til konkurransen.

– Dette er et flott initiativ, i ekte Microsoft-ånd. Hvis vi jobber sammen, kan vi slå ned pandemien. Covid-19 har understreket behovet for gode IT-løsninger. Dette er en digital respons til dette behovet.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

DM ARENA DIGITAL: Post ESMO

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!