Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

KREVER MUNNBIND: De ansatte ved Oslo universitetssykehus har fått nye regler for bruk av munnbind etter opphold i utlandet. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Vurderer å fjerne ferskt munnbind-krav

Det nye kravet om at også OUS-ansatte som ikke har pasientkontakt må gå med munnbind etter Sverige-reiser som kom i går, vurderes allerede fjernet, oppgir fagdirektør for helsefag Matthias Baaske ved OUS.

Publisert: 2020-08-06 — 15.05

Oslo universitetssykehus (OUS) innførte onsdag krav om at alle ansatte må gå med munnbind i ti dager etter hjemkomst fra så kalte «grønne områder» i Sverige. Årsaken er utviklingen i smittesituasjonen i landet, ifølge Matthias Baaske, fagdirektør for helsefag ved sykehuset og stedfortreder for medisinsk direktør Hilde Myhren.

– Vi opplever situasjonen som veldig dynamisk i Sverige. Enkelte län er røde og andre grønne. Det kompliserer bildet for våre ledere og testpoliklinikken, som må spørre ut de ansatte om hvor de har reist. Å velge at alle skal bruke munnbind er en praktisk forenkling av arbeidet til dem for dem som skal gjøre vurderingen. Derfor ville vi at alle som drar til Sverige skal bruke munnbind og testes, sier Baaske til Dagens Medisin.

– Men nå ser vi på dette med at regelen gjelder for alle ansatte på ny. Helse Sør-Øst anbefaler at dette kun gjelder for ansatte som jobber pasientnært, så vi skal ta en ny runde på dette. Det handler om en smitte-risikovurdering. Hvis du kun jobber på ditt kontor og ikke har kontakt med andre, så er det jo en lav smitterisiko.

– Diskuteres internt

– Hvorfor sjekket dere ikke med Helse Sør-Øst før dere gjorde endringen?

LES OGSÅ
Nå må alle OUS-ansatte gå med munnbind etter Sverige-besøk

– Dette bildet endrer seg hele tiden og ved å gi krav til alle så mente vi at vi virkelig er på den sikre siden. Men det kan være at vi ser at det er nok å stille krav om munnbind for dem som jobber pasientnært.

Baaske opplyser at det nå går en diskusjon internt på om det er rett å ha spesialregler for Sverige-turer.

– Vi har en diskusjon om hvorfor vi skiller mellom «grønne land» og Sverige. Så da ser vi på om vi skal ha en lik behandling av ansatte som har vært i «grønne områder», for ansatte som ikke jobber pasientnært.

Forsikring mot falske negative

Ansatte som jobber pasientnært har også frem til nå hatt krav om å bruke munnbind, men dette har frafalt ved negativt testsvar. Endringen er en ekstra forsikring, forklarer Baaske.

– En test kan gi falske resultater for eksempel ved at den tas for tidlig, men hvis du bruker munnbind i ti dager, så er du over inkubasjonstiden og er trygg på at du ikke har smittet noen likevel.

OUS oppgir på sine nettsider at sykehuset har strengere regler enn FHI.

–  Vi har en særskilt rolle og et særskilt ansvar ettersom Oslo universitetssykehus (OUS) har regions- og landsfunksjoner. Med tanke på vårt store ansvar i helsetjenesten ønsker vi å være litt strengere enn andre.

Kan bli endring igjen til neste uke

– Når kan det bli aktuelt å endre reglene?

– Det er jeg litt usikker på. Det er varslet at FHI kommer med nye råd om munnbind-bruk i løpet av de neste dagene og Hilde Myhren som er fagdirektør kommer tilbake til uken, så det kan være at dette ikke endres før til neste uke.

– Det er en vanskelig situasjon når mange av våre 25.000 ansatte kommer tilbake fra ferien. Vi må regne med at vi vil oppdage noen positive når folk kommer tilbake. Det er en situasjon vi vil leve med ganske lenge. Til tross for regler med smittevern kan vi ikke utelukke at det vil komme smitte. Men vi forsøker å minimere risikoen så mye som overhodet mulig. Vi har også gode rutiner dersom noen av våre ansatte blir smittet.

– Hvorfor ble reglene innført reglene nå og ikke før ferien?

– Situasjonen er annerledes nå. Frem til 15. juni frarådet myndighetene reise til utlandet. Nå kommer en ganske stor andel av våre ansatte tilbake fra ferie i utlandet. Det er også en annerledes situasjon med tanke på tilgang på smittevernutstyr.

Torsdag ettermiddag skriver NRK at smitten øker i flere «grønne» områder i Sverige, samtidig som at fire «røde» regioner ligger an til å bli grønne.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!