BESLUTNINGSFORUM: Arkivbilde av Beslutningsforum for Nye metoder. Her avbildet i februar, med de fire RHF-direktørene, Cecilie Daae i Helse Nord, Cathrine Lofthus i Helse Sør-Øst, Stig Slørdahl i Helse Midt, og daværende Helse Vest-direktør Herlof Nilssen. Nåværende direktør i Helse Vest er Inger Cathrine Bryne.

Foto:

Sa nei til medisiner for brystkreft og hyperkolesterolemi

Beslutningsforum for nye metoder hadde sitt siste møte før sommeren, mandag.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

Under møtet til Beslutningsforum for nye metoder mandag, vurderte de flere nye legemidler og to metoder.

Forumet som bestemmer hvilke metoder og behandlinger som skal benyttes i Norge sa i mandag ja til benforankrede ekstremitetsproteser, og nei til stående MR-undersøkelse, og tre legemiddelbehandlinger.

Benforankret ekstremitetsprotese innebærer at man implanterer titanbolter som rester av amputert legemsdeler gror inn i. Titanboltene stikker ut, slik at en protese kan festes i bolten. Det er en rekke fordeler, men også noen komplikasjoner med metoden, heter det i Beslutningen på nye metoder.


Kolesterolbehandling
Lomitapid (Lojuxta) innføres ikke til behandling av homozygot familiær hyperkolesterolemi.

Det heter i beslutningen at det er ønskelig å ta i bruk behandlingen til en svært begrenset gruppe, men at prisen til legemiddelet er for høy i forhold til dokumentert nytteverdi.

Sykdommen, som er svært sjelden, skyldes at et barn har arvet en genfeil fra mor og far, som fører til ekstra forhøyede LDL-kolesterolverdier. Ifølge prisvurderingen til Legemiddelinnkjøp kan det dreie seg om 6 nye brukere per i dag.

– Ubehandlet kan pasientene ha fire ganger så høyt kolesterolnivå som normalt. Hjerte-karsykdom kan utvikle seg allerede i barnealder, og død kan evntuelt inntreffe før 20-årsalder, heter det i meldingen på Nye metoder.

Nei til brystkreftmedisin
Mandag ble det også sagt nei til neratinib (Nerlynx), for forlenget adjuvant behandling av voksne pasienter i tidlig stadium av HER2-brystkreft. Metoden var for pasienter som har fullført behandling med trastuzumab. «Data er umodne, og det er foreløpig for tidlig å si om behandlingen har effekt på totaloverlevelse», heter det i beslutningen.

Beslutningsforum sa også nei til ruksolitinib (Jakavi) for behandling av sykdomsrelatert splenomegali, eller symptomer ved myelofibrose. Sykdommen fører til økt produksjon av blodceller i beinmargen, som gradvis fører til beinmargsfibrose.

«Det er betydelig usikkehert knyttet til størrelsen på den dokumenterte effekten, og prisen er for høy», heter det.

I meldingen fra Beslutningsforum presiseres det at behandlingen kan fortsettes hos pasienter som allerede får medikmanete, men at det ikke skal startes ny behandling.

Mandag vedtok også Beslutningsforum å kunne godta andre prisavtaler enn flat prisrabatt. Les mer om det her.

Powered by Labrador CMS