Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Abonnere
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn
Artikkelbilde

SKUFFET: Det er skuffende at det skal settes ned enda et utvalg som skal utrede legevaktsordningen, som jo er en viktig årsak til at leger bruker så veldig mye tid på jobber, sier Kjersti Toppe. 

Foto: Lasse Moe

Savner legevakt i handlingsplanen

– Det er ikke mulig å snakke om fastlegeordningen uten å snakke om legevaktordningen. Det er jo de samme legene som betjener begge, sier Kjersti Toppe (Sp) om Handlingsplan for allmennlegetjenesten. 

Publisert: 2020-05-11 — 15.12
Denne artikkelen er over ett år gammel.


Mandag la helse- og omsorgsminister Bent HØie (H) frem Handlingsplan for allmennlegetjenesten 2020-2024.

Kjersti Toppe, som sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget for Senterpartiet, beskriver handlingsplanen som «en plan med mange viktige tiltak», dersom den blir fulgt opp:

– Det har vært en lang kamp i Stortinget og dette er en sak som er drevet fram av opposisjonen med et stort og tverrpolitisk engasjement. Vi mener handlingsplanen peker på viktige områder, som for eksempel innretningen på finansieringen. Økt grunntilskudd for leger med en liste på under 500 pasienter vil hjelpe leger i distriktene, der også rekrutteringen er vanskelig, sier hun til Dagens Medisin.

Skuffet
Men Toppe er skuffet over at regjeringen ikke adresserer legevakt i handlingsplanen. 

– Det er ikke mulig å snakke om fastlegeordningen uten å snakke om legevaktordningen. Det er jo de samme legene som betjener begge. Og det er skuffende at det skal settes ned enda et utvalg som skal utrede legevaktsordningen, som jo er en viktig årsak til at leger bruker så veldig mye tid på jobben. Når en ekspertgruppe skal nedsettes eller når arbeidet skal være ferdig er jo heller ikke adressert.

– Elefanten i rommet her er jo at legevakt ikke regnes som en del av ordinær arbeidstid. Så lenge vi ikke tar en diskusjon om det, blir det problematisk å kunne si at fastlegeyrket er en vanlig jobb. Jeg er redd for at hele legevaktordningen vil forsvinne, at den blir redusert til en telefontjeneste, legger hun til.

Ikke forpliktende nok
Hun synes heller ikke handlingsplanen er forpliktende nok når det gjelder ALIS- og LIS1-stillinger.

– Stortinget har vedtatt at ALIS-ordningen skal blir nasjonal, men i handlingsplanen blir det redusert til at den skal «økes over fire år». Det nevnes heller ikke et mål på antall LIS1-stillinger.

Planen tar heller ikke stilling til fastlønn kontra næringsdrift, påpeker hun: 

– Regjeringen ser ut til å hoppe litt bukk over den problemstillingen. En av suksessfaktorene til ALIS-ordningen har vært at unge leger slipper å ta opp lån for å starte praksis og at kommunal lønn er et tiltak for å rekruttere. Jeg mener ikke det skal være enten eller, men at vi må tenke i retning fastlønn. Planen burde omtalt dette.

Men, alt i alt, mener altså Toppe at handlingsplanen inneholder mye bra.

– Så bør regjeringen rapportere til Stortinget om utviklingen underveis, avslutter hun.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

 • Sivert Sæterbø 12.05.2020 07.31.21

  Pensjonist

  For de fleste distriktskommuner er legevakt langt viktigere enn fastelegeordningen i seg selv. Jeg og min familie følte oss så utrygge med 100 km til legevakt over en fjellovergang på vinters dag, at vi tok affære og flyttet fra kommunen til en kommune med legevakt for et år siden. Kommunen vi flyttet fra hadde vært uten leger 16 timer pr døgn i gjennom uken og mer enn 60 timer gjennom helgene i snart 20 år. I tillegg kommer helligdager, jul og påske uten leger. Denne legevaktordningen gjelder i dag flere kommuner over et meget stort geografisk område med et innbyggertall som en normal norsk by.

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!