Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

HOD: – Legeforeningen ønsker selv næringsdrift

– Vi har hele tiden hatt tett dialog med Legeforeningen, sier statssekretær Inger Klippen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD).

Publisert: 2020-05-07 — 04.46

Foreløpig er det usikkerhet rundt hvor stort fastlegenes inntektstap er som følge av koronapandemien.

En oversikt Dagens Medisin har fått fra Helsedirekortatet anslår at fastlegene har tapt 75 millioner kroner i de tre koronaukene etter Norge stengte ned 12 mars.

Statessekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Inger Klippen (H) viser for det første til at det er naturlige variasjoner i fastlegeaktiviteten gjennom året.

LES OGSÅ
Fastlegene: 75 millioner i tapte inntekter på tre uker

– Men, det er slik at når man driver næring, og plutselig får en stor endring i premissene – som det jo ble 12. mars – så får man endring i inntekt, og man må legge om måten man driver på.

–  Man får helt andre problemstillinger. Det er ingen tvil om at det ble merarbeid for fastlegene og de har helt klart vært flinke til å omstille seg raskt, blant annet når det gjelder digitale løsninger. De har gjort utrolig mye, og det er jeg glad og stolt over, sier Klippen.

Hun peker på at de hele tiden har vært i tett dialog med Legeforeningen, og blant annet var det Legeforeningen som ønsket at man ikke skulle kreve sykmelding for karantene, fordi dette ville overbelaste fastlegene, peker hun på.

– Med dette var det også mange pasienter som forsvant ut av legekontorene. Det ville nok ikke ha vært så god bruk av ressurser heller, og dette var noe Legeforeningen selv oppfordret til av frykt for at legekontorene skulle knele.

Klippen viser også til at det kom takstendringer med virkning fra 8. april, og at man ikke har oversikt over virkningen av disse nå.

– Dagens Medisin har vært i kontakt med legekontor som har sett seg nødt til å permittere helsesekretærer?

– En del av det å være næringsdrivende, er at man må tilpasse behovet for hjelpepersonell. Vi følger imidlertid utviklingen nøye fremover for å sikre tilgjengelighet til tjenesten og inntektsutviklingen.

– De driver jo ikke restaurant?

–  Nei, det skal tilpasses behovet, og jeg skjønner at legekontor har gjort dette, og at de ble usikre på egen inntekt.  Vi ønsker selvsagt gode og tilgjengelige legetjenester for hele befolkningen. Legeforeningen ønsker da også selv at legene skal drive næring, påpeker hun.

Handlingsplanen kommer som planlagt

Handlingsplanen for allmennlegetjenesten kommer for øvrig som planlagt – «våren 2020», sier Klippen.

– Den kommer snart, det er det jeg kan si om det.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!