Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

INFORMERTE OM STUDIEN: Andreas Barrat-Due (f.v.) (overlege ved anestesiavdelingen), John-Arne Røttingen (direktør i Forskningsrådet), Pål Aukrust (professor ved Institutt for indremedisinsk forskning), Trine Kåsine (seksjonsleder, avdeling for anestesiologi), Katarina NezvalovaHenriksen (klinisk farmasøyt og research initiator), Anne Ma Dyrhol Riise (professor og seksjonsoverlege infeksjonsmedisinsk avdeling) og Erlend Smeland (direktør for forskning, innovasjon og utdanning).

Foto: Anne Grete Storvik

Vil ikke juble for tidlig for remdesivir-funn fra USA

Amerikanske helsemyndigheter mener å ha påvist lovende resultater for legemiddelet remdesivir, som behandling mot koronaviruset. Men norske forskere mener det er for tidlig å konkludere. 

Publisert: 2020-05-04 — 08.33

I slutten av april presenterte Dr. Anthony Fauci, leder av National Institute of Health (NIH) sitt institutt for allergi og infeksjonssykdommer, på en pressekonferanse sammen med USAs president Donald Trump foreløpige resultater fra en studie som viser at pasienter med legemiddelet remdesivir blir raskere friske av Covid-19-sykdom.

Studien er foreløpig ikke publisert. 

”For Clinical Trial Use Only” - Remdesivir som pulver i hetteglass. Denne medisinen skal brukes på intensivpasienter innlagt ved OUS Rikshospitalet og som inngår i WHO-studien.

Foto: Anders Bayer/OUS

Remdesivir, som egentlig er et legemiddel mot ebola, er også inkludert i en WHO-studie på inneliggende pasienter der også norske sykehus deltar, og som ledes fra Norge.  

LES OGSÅ
Lekket resultater om Covid-19-studie – antyder flopp

Administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen, som leder den globale WHO Solidarity studien, og professor ved Oslo universitetssykehus Pål Aukrust, som leder den norske delen av studien, sier i en pressemelding at det er positivt at vi får lovende resultater, men understreker at det er for tidlig å konkludere med at vi nå har en behandling som virker mot koronaviruset.

– Resultatene som nå er lagt frem er gledelige, men vi må ikke glede oss for tidlig. Nå er det er viktig at vi forsetter arbeidet med å samle inn data og informasjon i minst like stor hastighet som tidligere, sier administrerende direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen.

– Det testes nå ut en rekke medisiner i studier i hele verden. Samme dag som disse resultatene kom, viste en annen og mindre studie ingen effekt av Remdesivir. For å få sikker kunnskap må vi gjøre nok eller store nok studier, og det er bare slik vi kan si om medisin faktisk fungerer mot koronaviruset, og om den eventuelt kan ha uventede bivirkninger sier Røttingen i en pressemelding fra Forskningsrådet. 

Les mer: Lekket resultater om Covid-19-stuie – antyder flopp

– Remdesivir er ett av legemidlene som vi nå tester mot koronaviruset på norske sykehus. For oss er det viktig å presisere at det ikke er slik at vi nå har funnet behandlingen mot koronaviruset. Vi ser noen spennende funn, men vi må fortsette å samle inn data, både på denne medisinen og de andre behandlingene vi undersøker, før vi kan konkludere med hvilken behandling som faktisk fungerer, sier Aukrust.

Som Dagens Medisin tidligere har skrevet, har funn i nye studier vist at hydroksyklorokin ikke har den ønskede effekten på Covid-19-pasienter. Malariamedisinen har vært omtalt som en av de mest lovende medisinene. 

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

DM Arena Digital - Post ASCO

Full åpenhet om verdioverføringer

DMTV_AvtaleVerdioverforinger.jpg

– Viktig at samfunnet kan få innsyn

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!