Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde

STORE FORSINKELSER: Det er store etteslep i Livmorhalsprogrammet. En løsning kan være å tilby hjemmetester. Men det krever finanisering. 

Foto: Arkiv

Krever svar om kreftscreening

Helsedirektoratet støtter Kreftregisterets ønske om å rulle ut hjemmetester i Livmorhalsprogrammet. Ap vil ha svar fra helseministeren om når kreftscreeningen kan gjenopptas. 

Publisert: 2020-04-23 — 13.02
Denne artikkelen er over ett år gammel.

 

LES OGSÅ
Enorme etterslep: 25.000 mammografiundersøkelser utsatt

Som Dagens Medisin skriver, er det allerede store etterslep i de ulike screeningprogrammene i Norge.  

Dette var noe også Kreftforeningen utrykte bekymring for under den digitale konferansen DM Arena onsdag kveld.

– Beklagelig
Dagens Medisin har spurt Helsedirektoratet om hvordan de vurderer etterslepet i kreftscreening og konsekvensene av forsinkelsene.

Avdelingsdirektør Torunn Janbu sier det er beklagelig at mange kvinner ikke får deltall i rutinescreening før mot slutten av sommeren.

Tove Janbu i Helsedirektoratet støtter Kreftregisteret i ønkset om å rulle ut hjemmestester i Livmorhalsprogrammet. 

Vi ser at det vil bli behov for ekstra midler til dette og støtter Kreftregisteret i denne vurderingen
Torunn Janbu, Helsedirektoratet

– Men gitt koronasituasjonen var dette viktig. Nå må det påpekes at kvinner som har vært i et oppfølgingsløp i både livmorhals - og mammografiprogrammet ikke har vært affisert av  den midlertidige stansen. Kvinner som har hatt symptomer på at noe er galt, har også kunnet bli undersøkt, sier hun.

Direktoratet støtter hjemmetesting
I Livmorhalsprogrammet vurderer man nå å rulle ut hjemmetester for å ta igjen etterslepet og samtidig avlaste helsevesenet. Men per i dag har ikke Kreftregisteret rom i budsjettene dine til å bygge opp den infrastrukturen som kreves.

Ingvild Kjerkol i Ap vil ha svar på hvordan helseministeren vil sikre at screeningprogrammene gjenopptas. 

Helsedirektoratet mener bruk av hjemmetesting for HPV i Livmorhalsprogrammet er et godt initiativ for å ta igjen noe av etterslepet.

– Vi ser at det vil bli behov for ekstra midler til dette og støtter Kreftregisteret i denne vurderingen, sier Janbu.

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet skriver i en e-post til Dagens Medisin at:

«Dette forslaget må ses i sammenheng med opphenting i alle kreftscreeningsprogrammene.  Eventuelt behov for ekstra midler må vurderes i kommende budsjettprosesser».

Stiller spørsmål til Høie
Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet og medlem av helse- og omsorgskomitéen på Stortinget har torsdag sendt et skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsminister Bent Høie der hun viser til saken i Dagens Medisin.

– Dersom screeningprogrammene ikke gjenopptas vil det kunne medføre alvorlige konsekvenser ved at tidlige stadier av kreft ikke oppdages og behandles, og kan i verste fall lede til progresjon mot mer alvorlige kreftstadier – som igjen kan gi en økning av antallet alvorlige stadier av livmorhalskreft og brystkreft blant norske kvinner. Hvordan vil statsråden sørge for at screeningprogrammer gjenopptas og at kvinner får gjennomført de nødvendige undersøkelser og tester som kan avdekke og forebygge tidlige stadier av kreft? Spør hun.

God nok kapasitet
Når det gjelder maskinen som brukes både til å påvise HPV i livmorhalsprøver og koronavirus, mener Helsedirektoratet kapasiteten er god nok til å ivareta begge hensyn.

– Det er i dag 16 Cobas c4800 maskiner i bruk til HPV testing som ledd i livmorhalsprogrammet.  Fem av disse maskinene er i prosess for å omprogrammeres til bruk av Covid-19-testing.   Per i dag er det ikke noen plan for at de resterende 11 maskinene skal omprogrammeres til Covid-19 testing, men dette kan imidlertid ikke utelukkes fullstendig. Dette betyr at de 11 Cobas c4800 maskinene vil kunne kjøre HPV testing som normalt. Dette skal være nok til å opprettholde dagens behov for HPV analyse av prøver tatt som ledd i Livmorhalsprogrammet, mener Janbu.

Hvordan situasjonen med personell skal løses i tiden som kommer, er det en prosess på i direktoratet, de regionale helseforetakene og kommunesektoren.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!