LOVENDE: Ifølge forskerne er niklosamid 25 ganger mer potent enn klorokin og 40 ganger mer potent enn remdesivir, som er de to legemidlene som har vist seg mest lovende til behandling av Covid-19-pasienter og som også er med i en stor WHO-studie. 

Foto: Getty Images

Skal teste legemiddel mot bendelorm mot Covid-19

Sørkoreanske forskere og et dansk legemiddelfirma skal undersøke om niklosamid kan ha effekt mot Covid-19.

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Niklosamid brukes til vanlig som legemiddel mot parasitter og til behandling av bendelorminfeksjoner.

Sørkoreanske forskere ved Institut Pasteur Korea mener å ha funnet at nikolsamid er den mest potente FDA-godkjente hemmeren av SARS-CoV-2, basert på in vitro-studier, skriver legemiddelselskapet Union Therapeutics i en pressemelding.

Niklosamid har tidligere vist seg å ha en viss effekt mot SARS-viruset i prøverør, men undersøkelsnene gikk aldri videre til kliniske studier. 

Ny studie 

Ifølge forskerne er niklosamid 25 ganger mer potent enn klorokin og 40 ganger mer potent enn remdesivir, som er de to legemidlene som har vist seg mest lovende til behandling av Covid-19-pasienter og som også er med i en stor WHO-studie.

Det danske legemiddelselskapet kunngjorde mandag lanseringen av en studieprogram som skal teste en optimalisert saltform av niklosamid til behandling av Covid-19, i samarbeid med Institut Pasteur Korea.

Medisinene vil bli testet «i nær fremtid» og deretter skal det vurderes kliniske studier, heter det i presentasjonen av studiet. 

Dr. Wang-Shick Ryu, administrerende direktør i Institut Pasteur Korea sier i pressemeldingen at:

- Jeg er glad for at vårt eksperimentelle funn om den antivirale effekten av niklosamid umiddelbart kan oversettes til Covid-19-terapi.

Professor Jutta Heim, styremedlem i Union og medlem av den vitenskapelige rådgivende komiteen for The Global Antibiotic Research and Development Partnership  (GARDP) beskriver prosjektet som lovende.

Absorberes dårlig

Også amerikanske forskere har fokusert på niklosamid, etter at det i forrige uke bekreftet å ha antiviral effekt på Covid-19 infiserte celler. 

Men teamet i USA har også identifisert et problem: Niklosamid absorberes dårlig oralt. Forskerteamet forsøker nå å overvinne denne begrensningen,

College of Pharmacy-forskere ved University of Texas i Austin bruker nå ny medisinsk teknologi for å forsøke å øke niklosamidens absorpsjon i kroppen og designe stoffet slik at det kan inhaleres direkte i lungene. 

Bioteknologiselskapet FirstWave Bio kunngjorde før helgen at de har planer om å sette i gang en fase 2a / 2b studie av effekten av niklosamid på pasienter med Covid-19 i løpet av 2020. 

Powered by Labrador CMS